Vijesti / Društvo

IZ POVIJESTI

VŽ KALENDAR 1588. godine prvi put u dokumentima spomenuto osnivanje pučke škole u Varaždinu

VŽ KALENDAR 1588. godine prvi put u dokumentima spomenuto osnivanje pučke škole u Varaždinu
Varaždinski.hr/Wikipedija

Kao učitelji škole 1588. godine spominju se Nikola Kolarić, Nikola Cena, Magister Peter, Matija Mušoci i Matija Lučinić.

14.1.1922. U selu Tuhovcu kraj Varaždinskih Toplica rođen je političar Dragutin Šebrek. Obavljao je brojne dužnosti u državnoj upravi, u više saziva bio je zastupnik u Saboru Hrvatske i dugo godina direktor Privredne banke Hrvatske. Zaslužan je za gradnju nove Spomen škole i hotelskog kompleksa 'Minerva' u Varaždinskim Toplicama te za razvoj turizma i lovstva u varaždinskom kraju. Dragutin Šebrek umro je 2005. godine i sahranjen je na varaždinskom groblju.

14.1.1877. U Varaždinu je rođen pravnik i znanstvenik Lavoslav Henigsberg. Gimnaziju je maturirao u rodnom gradu, pravo je studirao u Grazu i Beču, gdje je i doktorirao. Radio je u Brodu na Savi, Novoj Gradiški, Mitrovici. U Varaždinu je do 1914. godine bio upravitelj Državnog odvjetništva. Godine 1925. izabran je za suca Banskog stola u Zagrebu, a zatim i Stola sedmorice, najviših sudova u Hrvatskoj. Autor je desetak pravnih knjiga i monografija, objavio je brojne znanstvene tekstove o kaznenom i krivičnom postupku, bio je honorarni predavač na zagrebačkom Pravnom fakultetu i suautor priručnika 'Krivični postupak'. Lavoslav Henigsberg umro je u Zagrebu 1936. godine.

14.1.1873. Novoutemeljena Varaždinska županijska štedionica počela je sa redovnim poslovanjem. Štedionica je građanima odobravala kredite te vodila račune o drugim bankarskim poslovima. Županijsku štedionicu su utemeljili obrtnici. Trgovci, poduzetnici i bogatiji građani Varaždina. Bila je to druga štedionica u gradu, godine 1868. počela je sa radom Varaždinska štedionica d.d.

14.1.1851. U Varaždinu je rođen glazbenik Felix Udl. Radio je kao bankovni činovnik i bio svestrano angažiran u glazbenom životu grada. Dugo godina je bio dirigent u pjevačkom društvu 'Vijenac', a vodio je i tamburaške zborove. Umro je u Beču 1928. godine.

14.1.1923. Istaknuti sportski djelatnik i nogometaš Vinko Kuhar rođen je u Varaždinu 14. siječnja 1923. godine. Od 1945. bio je dvanaest godina standardni prvotimac nogometnog kluba 'Tekstilac' - 'Varteks' odigravši 196 prvenstvenih utakmica. Poslije igračke karijere kao financijski stručnjak radio je volonterski u nogometnom klubu Varteks, a povremeno je i honorarno u novinama pisao o sportu. Vinko Kuhar umro je 2005. godine u Varaždinu.

14.1.1588. U povijesnim dokumentima nema podataka o osnivanju prvih pučkih škola u gradu Varaždinu, a prvi spomen škole zabilježen je 14. siječnja 1588. godine. U zapisniku gradskog poglavarstva navedeno je da je tog dana pred gradskim sucem, bilježnikom, prisežnicima, prebendarom i učiteljem u dužnosti ravnatelja škole uveden literat Blaž Dragošić. Kao učitelji škole 1588. godine spominju se Nikola Kolarić, Nikola Cena, Magister Peter, Matija Mušoci i Matija Lučinić. Nije zabilježeno u kojoj je zgradi škola u 16. stoljeću radila, pretpostavlja se da je bila u blizini župne crkve svetog Nikole.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!