Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan rođen je Marko Culej, prvi varaždinski biskup

Na današnji dan rođen je Marko Culej, prvi varaždinski biskup

Monsinjor Marko Culej za biskupa je zaređen 22. veljače 1992. godine.

19.1.1994. Završila je ekspedicija varaždinskih planinara na Kilimandžaro koja je započela 31. prosinca 1993. U osvajanju najvišeg vrha (5895 metara) u dalekoj afričkoj zemlji Tanzaniji sudjelovali su Srećko Meić, Snježana Meić, Miroslav Huzjak, Zoran Ivanušić, Vinko Tomas i kao fotoreporter Darko Gorenak koji je svojim fotoobjektivom ovjekovječio veliku avanturu Varaždinaca.

19.1.1938. Prvi varaždinski biskup monsinjor Marko Culej rođen je 19. siječnja 1938. godine u selu Repnu, u župi Belec, gdje je završio i osnovnu školu. Nakon Interdijecezanske srednje škole za spremanje svećenika u Zagrebu studirao je i diplomirao filozofiju i teologiju na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika je zaređen 24. travnja 1964. godine nakon čega radi kao kapelan u Samoboru i Desiniću, od 1965. do 1981. godine bio je župnik u Desiniću, a od 1981. do 1992. godine vicerektor je Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Monsinjor Marko Culej za biskupa je zaređen 22. veljače 1992. godine. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji bio je predsjednik Odbora za sredstva javnog priopćavanja i Komisije 'Justicia et Paks' (.....Justitia et Pax...) te član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, član Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica. Sveti otac Ivan Pavao Drugi kada je utemeljio Varaždinsku biskupiju 5. srpnja 1997.godine za prvog biskupa Varaždinske biskupije imenovao je biskupa Marka Culeja. Svojim djelovanjem kao biskup učinio je da Varaždin postane duhovno središte Biskupije okupljajući vjernike i svećenike na zajedništvo. Svojom humanošću, skromnošću i ljubavlju prema ljudima stekao je veliko poštovanje, postao je uzor. Monsinjor Marko Culej, prvi varaždinski biskup umro je 19. kolovoza 2006. u 68.godini života i sahranjen je u varaždinskoj katedrali.

19.1.1927. Umro je Božidar Kukuljević Sakcinski, pjesnik, političar, veleposjednik. Mladost i politička stremljenja svoga oca opisao je u tekstu 'Mladost Ivana Kukuljevića Sakcinskog', objavljivao je kritičke eseje o hrvatskoj književnosti. Božidar Kukuljević Sakcinski među utemeljiteljima je 'Braće hrvatskog zmaja' i Hrvatskog planinarskog društva u Ivancu.

19.1.1919. U 63. godini umro je u Varaždinu Julije Janković, gimnazijski profesor i povijesničar. Istraživao je prošlost Varaždina, autor je djela 'Pabirci po povijesti županije Varaždinske', 'O seljačkoj buni oko Križevaca i u nekom dijelu generalata varaždinskog godine 1775.', 'Pismohrana slobodnog i kraljevskog grada Varaždina' i drugih.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!