Vijesti / Društvo

kvart u nastajanju

GRADI SE NOVA POS-ZGRADA Stanovi su tu, no nedostaje urbanih sadržaja, škola, vrtić...

GRADI SE NOVA POS-ZGRADA Stanovi su tu, no nedostaje urbanih sadržaja, škola, vrtić...
Varaždinski.hr

Radove izvodi Zagorje Tehnobeton, vrijednost investicije je 39 milijuna kuna, stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadrata metra 1.285 eura.

Na gradilištu zgrade s POS-stanovima u Ulici grada Koblenza u Varaždinu danas je održana konferencija za novinare gradonačelnika Ivana Čehoka i ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Zorana Sveteca.

Novost je što su ponovno počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi POS-stanova. U novom objektu B2 bit će uređeno 56 stanova i 30 garaža, a veličina stanova kretat će se od 63 do 98 kvadratnih metara.

Radove izvodi Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadrata metra 1.285 eura.

- Radovi na zgradi B2 prekinuti su 2012. godine i nakon skoro 9 godina počinjemo s nastavkom rada. Najviše će biti trosobnih i dvosobnih stanova – rekao je Svetec i dodao da se završetak radova predviđa u kolovozu 2022. godine.

Gradonačelnik Čehok istaknuo je da postoji velik interes građana za stanove, pogotovo od strane mladih obitelji.

- Bivša administracija je ovdje prekinula radove, što mislim da je trostruko bilo pogrešno. Riječ je o lokaciji gdje se već počelo raditi. Drugo, kasnilo se i ljudima se nisu isporučili stanovi na vrijeme. I treće, POS je još uvijek najbolji način zbrinjavanja, osobito mladih obitelji. Riječ je o jeftinijim stanovima, a srednje do više kvalitete. Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad. Mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz prema istočnoj obilaznici, tako da će ovaj dio grada biti rasterećen prometnih gužvi. Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole i prijavit ćemo ju na europske projekte. Ovaj dio grada imat će urbanu infrastrukturu kakvu treba imati. Već je sad dosta visok interes građana. Radi se većinom o mladim obiteljima s visokim obrazovanjem. Grad i dalje doživljava investicijski bum. Potražnja za stanovima u Ulici grada Koblenza sigurno će biti velika - kazao je Čehok. 

Ipak, cijelom kvartu nedostaje urbanog sadržaja, škola, vrtića...

- U ovom cijelom kvartu je puno stanova. Radi se oko 600 stanova. Jedan pravi veliki kvart grada koji će trebati biti komunalno opremljen. Ovaj kvart gravitira na I. osnovnu školu, a zatim i na Drugu. Zamislili smo da ovdje u budućnosti bude jedna nova škola, ali i župa. Ovdje nema previše urbanih sadržaja, trebao bi biti jedan vrtić i osnovna škola. Bila su razmišljanja da se u prizemlju zgrade napravi društvena prostorija - rekao je varaždinski gradonačelnik. 

Blizu je i HEP-ov pogon. Je li on opasan za stanare? 

- Visokonaponski sustav koji se nalazi blizu zgrade ne utječe na zdravlje. Evo, nedavno je postavljen odašiljač iza groblja i odmah smo reagirali kao Grad. Zgrada ovdje je dovoljno odmaknuta, ljudi ovdje žive u kućama, živi su i zdravi. Postoji mnogo sumnji na takve sustave. Gdje god postoji kakva sumnja građana, mi reagiramo. Na primjer, Varkom konstantno mjeri kvalitetu zraka uređajima na onim lokacijama gdje su se primijetio smrad - napomenuo je Čehok. 

Ipak, kada se mlade obitelji dosele u kvart, još uvijek ostaje pitanje sigurnosti s obzirom na HEP-ov pogon. 

- Pisali smo HEP-u i zamolili smo ih za izmještanje ograde, odnosno da se napravi tampon zona. Uskoro ćemo završiti pregovore s njima i nadamo se da će pozitivno reagirati. Cijeli kvart treba imati sasvim novu vizuru. Idemo s parkom, dječjim igralištem, probiti izlaz prema obilaznici. Kad se to napravi, može se izravno ići prema svim dijelovima Varaždina. Puno toga će se promijeniti - zaključio je Čehok. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!