Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

POVIJESNI ŠTIKLECI Provjerite koje su se važne stvari dogodile na današnji dan

POVIJESNI ŠTIKLECI Provjerite koje su se važne stvari dogodile na današnji dan
Arhiva

Dnevna doza povijesnih štikleca je ovdje...

24.1.1949. U Varaždinu je umro odvjetnik Zvonimir Devčić, pjesnik i publicist. Rođen je 24. veljače 1881. godine u Zagorskim selima kraj Klanjca. Maturirao je na varaždinskoj gimnaziji, pravo je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu i od 1909. godine radio je kao odvjetnik u Varaždinu. Bio je plodan publicista objavljujući tekstove o povijesnim ličnostima, političke rasprave, književne osvrte i druge članke u 'Varaždinskim novostima', 'Savremeniku', 'Kolu', 'Nadi', 'Viencu' i ostalim hrvatskim časopisima i novinama. Zvonimir Devčić bio je jedan od utemeljitelja i glavni urednik časopisa 'Mlada Hrvatska'. Pisao je lirsku prozu i objavio knjigu pjesama 'Lucida intervalla'.

24.1.1910. U Grazu je umro barun Radoslav Rubido - Zichy, bivši veliki župan Varaždinske županije i prvi veliki župan grada Varaždina. Rođen je 1847. godine. Za velikog župana Varaždinske županije i župana Varaždina kralj ga je imenovao 1886. godine i tu je dužnost obavljao dvadeset godina, do 1906. geslo baruna Zichyja je bilo: 'Nek je jača domovine ljubav dična, nego strast politička i lična', no usprkos svojem geslu, barun Radoslav Rubido - Zichy provodio je nenarodnu, mađaronsku politiku zbog koje je 1906. konačno morao odstupiti s vlasti. Preselio se u Graz gdje je i umro.

24.1.1874. U Varaždinu je rođena Marija Glivarec - Veingartner. Višu djevojačku školu pohađala je u rodnom gradu, a studij pjevanja je diplomirala u zagrebačkom Glazbenom zavodu. Kao solistica dobila je angažman u Hrvatskom zemaljskom kazalištu u Zagrebu gdje je pjevala brojne akon Zagreba angažirana je u Ljubljani. Marija Glivarec – Veingartner često je dolazila u Varaždin i nastupala na koncertima. Umrla je 1926. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video