Vijesti / Društvo

PREMINUO U 84. GODINI

PREMINUO DRAGUTIN DRK Odlazak jednog od najznačajnijih hrvatskih gospodarstvenika

PREMINUO DRAGUTIN DRK Odlazak jednog od najznačajnijih hrvatskih gospodarstvenika
Sandra Simunovic/PIXSELL

Na čelu tvrtke, koja je s vremenom prerasla u veliki poslovni sustav, bio je od 1965. godine.

Danas u prijepodnevnim satima u Varaždinu je, u 84. godini, preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika.

Poslovni sustav Vindija, kojem je dugi niz godina bio na čelu, njegovo je životno ostvarenje koje je iznjedrilo cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji. 

Rođen je 25. rujna 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktorom postaje 1965. godine. 

Tijekom pretvorbe i privatizacije s vremenom je postavio većinski vlasnik tvrtke, s više od 90 posto dionica. Tijekom godina tvrtka se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupnjom niza drugih tvornica u regiji.

Dragutin Drk u javnosti i medijima rijetko se pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen.

U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa, kada je govorio o poslovanju tijekom koronakrize, brojkama je jasno opisao značaj Vindije za domaće gospodarstvo. U Grupi Vindija, rekao je tada, radio oko 3700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1400 kooperanata, a to znači da se radi o čak 5000 obitelji koje žive od prodaje Vindijinih domaćih proizvoda.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci