Vijesti / Društvo

počast velikom glazbeniku

TRAJNO SJEĆANJE NA BALAŠEVIĆA Varaždin dobiva Trg panonskog mornara?

TRAJNO SJEĆANJE NA BALAŠEVIĆA Varaždin dobiva Trg panonskog mornara?
Marko Jurinec/Pixsell/Dino Stanin/Pixsell

Za Trg panonskog mornara u Varaždinu ne postoji službena inicijativa, ali Ivan Mesek napomenuo je kako je ta ideja moguća iz više razloga.

U petak, 19. veljače, umro je Đorđe Balašević, jedan od najvećih glazbenika i pjesnika s ovih područja. Đole je vrlo lako glazbom i stihovima spajao ljude iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske. Njegovi koncerti, pa tako i oni održani u Varaždinu, bili su redom rasprodani u samo nekoliko sati. 

Velike počasti odaju mu građani svih zemalja iz bivše Jugoslavije. Jučer su se, između ostalog, na Korzu okupili Varaždinci – pjevali su Balaševićeve pjesme, ostavljali poruke, razgovarali, plakali i palili svijeće.

Dok jedna osoba izvrši takav kolektivni utjecaj, već samo par dana nakon njegove smrti spominju se sjećanja koja bi ostala trajna uspomena u nekim gradovima. U ovom slučaju misli se na nazive ulica ili trgova, odnosno da neki od njih nose Đoletovo ime ili barem njegov dobro poznati nadimak.

Za Trg panonskog mornara u Varaždinu ne postoji službena inicijativa, ali Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, napomenuo je na društvenoj mreži kako je ta ideja moguća iz više razloga.

- Balašević je utjelovio i uglazbio ono pozitivno što nas sjeća na jednu plemenitu ideju: panslavizam, pobratimstva čovjeka, nekog društva koje ne zaboravlja čovjeka, kojemu je emocija bitnija od kuće, u kojem se na snagu odgovara smijehom i humorom, u kojem je pristojno pokucati na vrata i ne galamiti u tuđoj dnevnoj sobi, u kojem nije sramota ne uspjeti ili pustiti suzu – naglasio je Mesek u statusu.

Pita se jesmo li jednom živjeli u takvom društvu ili je to samo bila prodana iluzija.

- Nebitno. Mnoga srca su dirnuta, mnoga prijateljstva stvorena, mnogi snovi rasplamsani. Bojim se da smo mnogo toga zaboravili – napomenuo je te dodao da bi bilo lijepo markirati Đoletov toponim koji bi se uvijek posebno isticao.

Potaknuo je ideju da se u Novom Sadu, Somboru, Osijeku, Varaždinu i ostalim gradovima 'stvori' Trg panonskog mornara.

- Mislim da Đoletova skromnost ne bi baš voljela svoje ime na ploči, a trg po mogućnosti neka bude u nekom novom kvartu, gdje rastu neki novi klinci kojima bi objašnjavali tko je bio taj mornar i o čemu je zapravo pjevao i kakvim morima krstario – napisao je Mesek.

Kolika je šansa da se tako nešto realizira, da Balašević dobije svoj trg ili ulicu u Varaždinu? 

- Ako se pokrene građanska inicijativa, mislim da u tome svemu ima uporišta i smisla, s obzirom na broj ljudi koji su ga podržavali, slušali i voljeli. Dosta se novih kvartova i zgrada gradi, sigurno bi se našlo mjesta za Trg panonskog mornara. Možda da se napravi ta poveznica između gradova za koje je on napominjao da se 'osjećao kao doma'. Od Novog Sada, Sombora, Varaždina... Postoji procedura za nova imena ulica, potrebna je službena inicijativa i prijedlog poslati na Grad Varaždin - kazao nam je Mesek. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video