Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Rodio se Franjo Majetić. Znate li u kojem je poznatom filmu glumio?

NA DANAŠNJI DAN Rodio se Franjo Majetić. Znate li u kojem je poznatom filmu glumio?
Varaždinski.hr/Tko pjeva zlo ne misli (Facebook)

Umro je u Varaždinu 1991. godine.

26.2.2005. U Varaždinu je umro Milan Leljak, profesor književnosti, hrvatskog i ruskog jezika, ravnatelj varaždinske Prve gimnazije. Rodio se 28.studenoga 1932.godine u Rovinskom pokraj Krapine, studirao je i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1960.godine bio je profesor na varaždinskoj gimnaziji gdje je radio sve do umirovljenja 1997.godine. U razdoblju od 1978.do 1981.godine obavljao je dužnost ravnatelja gimnazije. Kao vrstan profesor i pedagog Milan Leljak bio je angažiran za predavača na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu te u Metalskom školskom centru i večernjoj Ekonomskoj školi.

26.2.1923. Rodio se u Zagrebu Franjo Majetić, dramski i filmski glumac. Radio je u kazalištima u Varaždinu, Zadru, Puli, Osijeku, Zagrebu. Glumeći „gospona Šafraneka“ u filmu „Tko pjeva zlo ne misli“ Franjo Majetić ostvario je vrhunski glumački domet i dobio brojna priznanja. Umro je u Varaždinu 1991. godine.

26.2.1879. U Varaždinu je rođen Aleksandar Dreschler, koji je kasnije uzeo ime Branko Vodnik. Gimnaziju je maturirao u rodnom gradu, slavistiku studirao u Zagrebu, Pragu i Krakowu. Kao srednjoškolski profesor radio je u Osijeku, Karlovcu i Zagrebu, zatim je bio profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Uređivao je časopise „Nova Hrvatska“ i „Suvremenik“, bio je tajnik Matice Hrvatske. Uz pisanje pjesama i novela Branko Vodnik objavljivao je književno - povijesne studije o Petru Preradoviću, Franji Markoviću, Stanku Vrazu, i drugim starijim hrvatskim piscima. 1913. godine objavio je „Povijest hrvatske književnosti“, autor je znanstvenih studija „Prvi hrvatski pjesnici“ i „Studij ilirskog preporoda“. Umro je 1926.godine u Zagrebu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video