Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN 1926. rodio se umjetnik Miljenko Stančić

NA DANAŠNJI DAN 1926. rodio se umjetnik Miljenko Stančić
Varaždinski.hr, Arhivska

Veliki dio slikarskog opusa Stančić je vezao uz rodni grad i po njegovim slikama Varaždin je postao poznat u svjetskoj likovnoj umjetnosti.

1.3.1926. U Varaždinu se rodio, u Aninoj ulici, Miljenko Stančić, slikar. Otac Valent, željeznički činovnik bio je rodom iz Jerovca, majka Marija iz Ivanca. U rodnom gradu Miljenko Stančić završio je pučku školu i realnu gimnaziju gdje mu je profesor crtanja bio akademski slikar Ladislav Kralj - Međimurec. Akademiju likovnih umjetnosti diplomirao je 1949. godine. Prvi puta izlagao je na godišnjoj izložbi slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja 1949. godine, sudjelovao je na oko 400 kolektivnih i imao tridesetak samostalnih izložbi. Izlagao je u Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Belgiji, Japanu i drugim zemljama. Od 1961. pa do smrti 1977. godine Miljenko Stančić profesor je na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Veliki dio slikarskog opusa Stančić je vezao uz rodni grad i po njegovim slikama Varaždin je postao poznat u svjetskoj likovnoj umjetnosti.

1.3.1878. Konstituirano je i počelo djelovati društvo za tjelovježbu „Varaždinski sokol“. Za predsjednika društva izabran je Slavoljub plemeniti Pump, sudski vijećnik, a u radu je sudjelovalo 45 izvršujućih i 25 podupirućih članova. Sokolaši su prvih godina vježbali na gombalištu u Graberju.

1.3.1716. Prvi puta se spominje novosagrađena kapelica svetog Roka na kraju Zagrebačke ulice u Varaždinu. Spomenuta je u izvješću zagrebačkog kanonika Singespielera. Kapelicu su dali sagraditi Varaždinci u znak zahvale svetom Roku kojemu su se molili da ih zaštiti od kuge koja je harala 1712. godine.

1. i 2.3.1909. Nakon odluke gradskog poglavarstva da poveća poreze na točenje vina, rakije i piva, varaždinski su gostioničari proglasili štrajk. Sve gostionice u gradu bile su zatvorene pa je to prisililo poglavarstvo da odustane od povećanja poreza. Tako je štrajk gostioničara u Varaždinu bio kratak i uspješan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video