Vijesti / Društvo

Dječaci imaju češće problema s pretilošću

SVJETSKI DAN DEBLJINE Hrvatski muškarci apsolutni su prvaci u Europi po debljini!

SVJETSKI DAN DEBLJINE Hrvatski muškarci apsolutni su prvaci u Europi po debljini!
Pixabay/Ilustracija

Prilikom ulaska u osnovnu školu 88% posto prvašića je dostatno tjelesno aktivno, a na izlasku iz škole tek 17%, a s toga onda broj padne na 16% i tako ostaje do starosti

U povodu obilježavanja Svjetskog dana debljine predstavljeni su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom "Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019."

Voditeljica istraživanja za Republiku Hrvatsku je Sanja Musić Milanović.

Na predstavljanju su govorili ministri zdravstva Vili Beroš i znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te predstavnici Europskog ureda WHO-a Kremlin Wickramasinghe i João Breda, piše RTL.

Ministar Beroš istaknuo je: "Ministarstvo zdravstva je prepoznalo problem debljine kao prioritetno područje i započelo pripreme za izradu Akcijskog plana za prevenciju debljine. Vjerujem da ćemo implementacijom Akcijskog plana u bliskoj budućnosti doprinijeti zaustavljanju  trenda porasta debljine na nacionalnoj razini."

Ministar Fuchs naglasio je važnost osnovnih škola: "Posebno bih istaknuo ulogu osnovnih škola koje su dužne organizirati prehranu učenika u skladu s propisima i normativima koje donosi Ministarstvo zdravstva. Također, s ciljem poticanja zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja kroz odgojno-obrazovni sustav nedavno je pokrenuta inicijativa Ministarstva turizma i sporta u kojoj se traži povećanje satnice tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama."

Dječaci imaju češće problema s pretilošću

"Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Prije svega, svako treće dijete u dobi od 8 do 8,9 godina ima povećan rizik da u odrasloj dobi također ima problem prekomjerne tjelesne mase i debljine, što posljedično znači veći rizik oboljenja od KNB te time očekivani teret za zdravstveni sustav, što za sobom povlači i financijske troškove ali i gubitke u ljudskom kapitalu", naglasila je Musić Milanović. 

Uspoređujući podatke po regijama, najmanji udio djece s problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine zabilježen je u Gradu Zagrebu, njih 29,7%, dok ih je u Kontinentalnoj i Jadranskoj regiji nešto više, 36,0% i 36,9%. Spolna razlika u učestalosti debljine posebno je izražena u Jadranskoj regiji gdje je debljina prisutna u 19,3% dječaka i 7,9% djevojčica.

Posebno je zabrinjavajući podatak o utvrđenoj pogrešnoj percepciji uhranjenosti djeteta od strane roditelja. Od 35,0% djece s utvrđenim problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine, samo 14,0% roditelja smatra da njihovo dijete ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

"Oko 6,6% hrvatskog budžeta odlazi na ono što uzrokuje prekomjerna masa i debljina. Ovo je prvo stanje koje može skratiti život za 3,5 godine. Ovo je podloga za dijabetes, kardiovaskularne bolesti.", kaže Musić Milanović. 

Naglasila je kako su hrvatski muškarci apsolutni prvaci u Europi dok su djeca na visokom petom mjestu, a najveći problem su zemlje Mediterana. Istaknula je kako je problem izraženiji na jugu.  

"Jedna pandemija podržava drugu", rekla je Musić Milanović referirajući se na pandemiju koronavirusa i pretilosti. 

"Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok, ako ste žedni pijte vodu," poručila je. 

Musić je zatražila od ministra Fuchsa da dvorane škola budu otvorene i dostupnije. 

U istraživanju je sudjelovalo 7295 djece, 33,1% djevojčica i 37,0% dječaka. 
Svjetska zdravstvena organizacija traži da se porast debljine zaustavi. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video