Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan u Kućanu Donjem rođen je književnik Gabrijel Vidović

Na današnji dan u Kućanu Donjem rođen je književnik Gabrijel Vidović
Varaždinski.hr; Ilustracija

Autor je romana 'Trojca iz male ulice', 'Zatočenici pernatog otoka' i 'Bjelkan'...

6.3.2003. U Zagrebu je umro Armin Rijavec, novinar. Rodio se u Varaždinu 1939. godine, nakon mature na varaždinskoj gimnaziji studirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Novinarstvom se počeo baviti kao gimnazijalac objavljujući u 'Varaždinskim vijestima' kazališne, glazbene, likovne i filmske kritike. Bio je profesionalni novinar u listu 'Međimurje', 'Varaždinskim vijestima' i 'Tribini-Kraš' u Zagrebu. Armin Rijavec autor je tri romana i brojnih polemičkih tekstova.

6.3.1928. U Ludbregu se rodio Danilo Pejović, hrvatski filozof, znanstvenik. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao filozofiju 1953., te doktorirao 1958. Od 1955. asistent na Odsjeku za filozofiju, gdje je 1971. postao redoviti profesor povijesti filozofije i estetike; od 1999. profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Predavao na mnogim stranim sveučilištima i kao gost-profesor u Münchenu i Parizu. Objavio je brojne znanstvena filozofska djela: 'Suvremena filozofija zapada', 'Francuska prosvjetiteljska filozofija', 'Sistem i egzistencija' i mnoge druge. Prevodio je filozofske tekstove s njemačkog, francuskog i engleskoga jezika. Dobitnik je Nagrade Matice hrvatske te Državne nagrade za životno djelo. Umro je u Zagrebu, 2007. godine.

6.3.1915. U Kućanu Donjem kraj Varaždina rođen je Gabrijel Vidović, književnik. Autor je romana 'Trojca iz male ulice', 'Zatočenici pernatog otoka', 'Bjelkan'. Pisao je pjesme, pretežito o vlastitom djetinjstvu i ratnim događajima te je objavljivao tekstove u časopisima i novinama.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video