Vijesti / Društvo

podnio prigovor protiv direktora

Robert Briški više ne radi u Čistoći, ukinuto mu je radno mjesto

Robert Briški više ne radi u Čistoći, ukinuto mu je radno mjesto
Grad Varaždin

Robert Briški u veljači je javno istupio za RTL televiziju te je govorio o 'problematičnom sporazumu vezanom za bale', a tad je i navijestio kako bi u Čistoći mogao dobiti otkaz.

Robert Briški više nije savjetnik uprave za komunalne i javne usluge u varaždinskoj gradskoj tvrtki Čistoća. Njegovo radno mjesto ukinuto je 31. ožujka 2021. godine. Navodi to Briški u prigovoru protiv direktora Čistoće Davora Skroze, prigovoru koji je poslao Čistoći, predsjedniku radničkog vijeća Čistoće, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Državnom inspektoratu, Pučkom pravobranitelju, na nekoliko medijskih adresa i članovima Nadzornog odbora Čistoće.

Vezana vijest:

RTL Potraga VIDEO Prekršio obveze iz radnog odnosa jer je dolazio na posao!? Za Potragu govori šikanirani savjetnik Uprave varaždinske Čistoće

Robert Briški, koji je u Čistoći zaposlen na neodređeno od 2017. godine, u veljači je javno istupio za RTL televiziju te je govorio o, kako je sam rekao, problematičnom sporazumu vezanom za bale, a tad je i navijestio kako bi u Čistoći mogao dobiti otkaz.

- I onda shvatite zašto vam se hoće dati otkaz, zato kaj ste upozorili na nešto na što niste smjeli upozoriti – rekao je tom prilikom Briški.

Briški je prigovor protiv direktora Čistoće Davora Skroze podnio zbog postupka donošenja pravilnika o radu i uskraćivanja obavještavanja radnika o mogućnosti uvida u izmjene i dopune pravilnika o radu.

Dodatno ističe kako je donijeta odluka kojom mu se rad od kuće produljuje od 1. ožujka sve dok se ne poboljša epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj, iako je obavijestio direktora Skrozu da je cijepljen protiv COVID-19 te je spreman svoje zadatke obavljati u službenim prostorijama poslodavca. Odgovoreno mu je kako nije priložio dokaze za tvrdnje da je cijepljen protiv COVID-19, a dodatno se kao razlog produljenja rada od kuće navodi bolest Roberta Briškog koji je srčani bolesnik.

31. ožujka direktor Čistoće Davor Skroza donio je izmjene i dopune Pravilnika o radu te su objavljene na oglasnoj ploči Čistoće i stupile su na snagu osmog dana od objave na oglasnoj ploči.

Time se promijenio popis radnih mjesta i sistematizacija radnih mjesta te je izbrisano radno mjesto naziva 'Savjetnik uprave za komunalne i javne usluge' koje je Briški u Čistoći obavljao na neodređeno vrijeme.

U to vrijeme, ističe Briški, rad je obavljao od kuće i nije imao saznanja o promjenama.

- Ovakvim postupanjem Davor Skroza povrijedio je prava radniku na način da mu je namjerno uskratio uvid u I. izmjene i dopune Pravilnika o radu broj 162-297/21 sa prilozima jer ga nije na bilo koji način službeno obavijestio o tome da je akt donesen, izvješen na oglasnoj ploči u prostorijama Poslodavca i da stupa na snagu osmog dana od objave, odnosno da se briše njegovo radno mjesto – piše Briški u prigovoru.

Dodaje i da je Skroza povrijedio odredbe članka 150. Zakona o radu koji se odnosi na obvezu savjetovanja prije donošenja odluke.

- Stoga tražim od poslodavca da stavi van snage I. izmjene i dopune Pravilnika o radu broj 162-297/21 od 31. ožujka 2021. godine sa prilozima. Također molim sve mjerodavne institucije Republike Hrvatske da me u okviru svojih ovlasti zaštite kao radnika te da me o učinjenom pismeno obavijeste – zaključuje Robert Briški.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!