Vijesti / Društvo

bazne stanice

IZ GRADA O BAZNIM STANICAMA 'Nitko nije tražio uporabne dozvole, radi se o nelegalnim radnjama'

IZ GRADA O BAZNIM STANICAMA 'Nitko nije tražio uporabne dozvole, radi se o nelegalnim radnjama'
Varaždinski.hr; Davor Puklavec/Pixsell

Iz Grada su istaknuli kako nisu nadležni za uklanjanje bespravno postavljenih baznih stanica, no kako o problemu obavještavaju nadležne inspekcije...

- Grad Varaždin ne podržava postavljanje baznih stanica i odašiljača bez potrebnih dozvola – ističe se u priopćenju Grada Varaždina objavljenog zbog više primjedbi i upozorenja građana kako se po krovovima višestambenih zgrada u kojima žive građani grada Varaždina postavlja elektronička komunikacijska oprema, odnosno antenski prihvati i bazne stanice za mobilnu telefoniju raznih teleoperatera.

U smislu zaštite zdravlja građana ali i tumačenja zakonskih propisa Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Varaždina, u čijoj nadležnosti je tumačenje mogućnosti postavljanja elektroničke komunikacijske opreme, se očitovao da se radi o nezakonitim radnjama te pojasnio:

'Da bi se bazna stanica odnosno antenski prihvat postavio na zgradu prvi uvjet je da ta  zgrada izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom ili da je za nju izdana uporabna dozvola. Zatim, investitor postavljanja bazne stanice mora imati riješen pravni interes odnosno suglasnost vlasnika nekretnine koji dopušta radove na njegovoj zgradi odnosno nekretnini. Za navedeni zahvat se ne izdaje građevinske dozvola, međutim potrebno je izraditi glavni projekt koji mora imati odobrenja – potvrde određenih javnopravnih tijela, između ostalog i Ministarstva zdravlja.

Također, za puštanje u uporabu antenskog prihvata odnosno bazne stanice potrebno je od nadležnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo ishoditi uporabnu dozvolu. Napominjemo, kako niti jedan teleopreter unazad desetak godina nije zatražio izdavanje uporabne dozvole za postavljanje antenskih prihvata na zgrade te da se očito radi o nezakonitim radnjama.

Iako Grad Varaždin nije nadležan za uklanjanje bespravno postavljenih baznih stanica, o pritužbama i saznanjima o tom problemu obavještava nadležne inspekcije te traži njihovo postupanje. Isto tako, u svrhu zaštite, građani se pozivaju na provjeru zakonitosti putem prijave građevinskoj inspekciji', ističe se u javnom priopćenju Grada Varaždina.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!