Vijesti / Društvo

GOSTOVAO NA N1

KAJTAZI ZA N1 'Centri za socijalnu skrb su prema Romima gori nego CIA'

KAJTAZI ZA N1 'Centri za socijalnu skrb su prema Romima gori nego CIA'
Srećko Niketić/Pixsell

'Najgore je što centri za socijalnu skrb ne odrađuju svoj dio posla i ne odrađuju ono što trebaju za plaću koju primaju. Imam veliko iskustvo s njima i velike probleme', rekao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o problemima u romskoj zajednici.

Komentirao je koliko zadovoljan suradnjom s vladom.

- Sa svakim dosadašnjim mandatarom pokušavao sam raditi najbolje što mogu. Možda sam jedini saborski zastupnik koji je, takoreći, s ceste ušao u Sabor. Nikad nisam bio ni član mjesnog odbora. Mislim da je u ovih 11 godina napravljen velikih pomak u odnosu na prijašnje godine u romskoj zajednici - rekao je Kajtazi.

Kada je riječ o posljednjim prijeporima između predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika Vlada Andreja Plenkovića, kazao je da ne želi 'ući u trokut' između predsjednika, premijera i saborskog zastupnika Milorada Pupovca.

- Bitno mi je rješavati problem zajednice koja je zapostavljena unatrag 700 godina. Uđite u romsko naselje. U 21. stoljeću nema struje, vode, kanalizacije. Je li ucjenjivanje ako poželim rješavati probleme romske zajednice? Neka je samo mojim Romima bolje, ja sam spreman na sve, ne samo moliti, nego i klečati, samo da Romima bude bolje - poručio je Kajtazi.

Govoreći o obrazovanju u romskim zajednicama, kaže da se taj problem počeo rješavati jučer.

- Zašto smo zanemarili pripadnike romske zajednice u svim segmentima? - pita Kajtazi, dodajući da je probleme romske zajednice trebalo početi rješavati prije 20 godina.

- Ako romsko dijete ne dolazi u školu i nema ga tjedan dana, neće se nitko zapitati što ga nema. Kad se radi o većinskom stanovništvu, onda dolazi pedagogica, centri za socijalnu skrb, ravnateljica, diže se cijela panika i pobuna. Kad se radi o romskom djetetu, kažu da je to njihova tradicija, a nitko ne pita u kakvim uvjetima ta djeca žive - rekao je Kajtazi.

Osvrnuo se i na smrt djevojčice iz Nove Gradiške te je komentirao jesu li mu zasmetali neki natpisi koji su isticali da se prešućuje činjenica da je riječ o pripadnicima romske zajednice.

- Uopće nije bitno čije je dijete, dijete je dijete. Najgore je što centri za socijalnu skrb ne odrađuju svoj dio posla i ne odrađuju ono što trebaju za plaću koju primaju. Imam veliko iskustvo s njima i velike probleme - rekao je Kajtazi, dodajući da postoje predrasude centara za socijalnu skrb u postupanju s pripadnicima romske zajednice.

- Oni su gori nego CIA, na koji način kontroliraju, što rade, ali mislim da bi puno bolje trebali odrađivati svoj dio posla. Ovo nije prvi takav slučaj - poručio je Kajtazi za N1.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!