Vijesti / Društvo

parkovi

Na Varaždinskom groblju niče nova grobna kuća? 'Izdana je građevinska dozvola'

Na Varaždinskom groblju niče nova grobna kuća? 'Izdana je građevinska dozvola'
Parkovi/Foto agencija Sjever/Siniša Sović

Iz Parkova poručuju da se očekuje i skoro rješavanje problema neadekvatne mrtvačnice.

- Parkovi i Grad Varaždin izradili su projektnu dokumentaciju i dobili potrebne dozvole za izgradnju nove grobne kuće sa svečanim memorijalnim trgom koja će biti postavljena u središtu starog i novog groblja, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna – poručili su iz Parkova.

Tako bi Varaždinsko groblje trebalo dobiti novu grobnu kuću, a iz Parkova poručuju da se očekuje i skoro rješavanje problema neadekvatne mrtvačnice.

Grobna kuća imat će veliku dvoranu za ispraćaj s 200 mjesta i malu dvoranu sa 100 mjesta uz natkriveni vanjski prostor za ispraćaj.

Navode da se nakon izgradnje nove grobne kuće, postojeća mrtvačnica planira prenamijeniti u suvenirnicu na groblju.

Alen Runac, direktor Parkova d.d., predložio je članovima EU komisije da se donesu mjere koje bi u budućem razdoblju omogućavale financiranje infrastruture na grobljima, poput izgradnje grobne kuće i aktivnosti usmjerene na očuvanje i podizanje na višu mjeru zaštite kulturne i prirodne baštine na grobljima.

– Pozivam zastupnike u EU Parlametu da nas u pregovorima koji su u tijeku podrže jer je održavanje groblja i zelenih površina komunalna djelatnost kao i vodoopskrba, odvodnja ili prikupljanje otpada i ne smije ostati nezastupljena u budućem programskom razdoblju jer i u njoj poprilično zaostajemo sa standardima EU – rekao je Runac te dodao.

– Razvoj komunalne infrastruture na našem groblju je nužan kako bi se postigao standard koji je primjeren EU. Financiranje ovakvih projekata je moguće samo ukoliko bi investicije bile sufinancirane iz fondova EU u sljedećem programskom razdoblju 2021-2027 – zaključio je direktor Parkova najavljujući prijavu projekta nove grobne kuće za financiranje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video