Vijesti / Društvo

RIJEKA PA VARAŽDIN

DOLAZE E-ROMOBILI Saznali smo više detalja, pitali i za cijenu korištenja

DOLAZE E-ROMOBILI Saznali smo više detalja, pitali i za cijenu korištenja
Goran Kovačić / PIXSELL

Prvo što će vam trebati je mobilna aplikacija...

Jučer je Grad Varaždin najavio da bi od sredine svibnja gradskim prometnicama građani mogli prometovati unajmljenim e-romobilima.

Rezultat je to suradnje Grada i tvrtke Bolt, koja ovu uslugu nudi u 51 gradu u 15 europskih država, rekao je danas komunalni pročelnik Roberto Krajcer na kolegiju gradonačelnika. Dodao je da u Hrvatskoj jedino u Rijeci zasad postoji ta usluga.

- Maksimalna brzina romobila je 25 km/h, a kod nas će biti 20 km/h - iznio je pročelnik, dodavši da se cijelim sustavom upravlja putem mobilne aplikacije te da građani, da bi koristili uslugu, moraju najprije skinuti je na svoje mobilne telefone.

Aplikacija onemogućava postizanje veće brzine od propisane, a također se romobil sam prilagođava definiranim zonama unutar grada.

- Bit će tri zone. Jedna je zona normalne vožnje, druga je crvena zona gdje nije dozvoljeno ni parkiranje ni ostavljanje romobila, a treća je posebna zona kretanja smanjenje brzine i onemogućene vožnje - objasnio je. 

Gradonačelnik Ivan Čehok to je komentirao riječima da je 'e-romobil pametniji od vlasnika', jer tamo gdje se ne smije voziti e-romobil to neće omogućiti čak i ako vlasnik to želi.

Domet e-romobila je 30 kilometara. Otključava ga se putem mobilne aplikacije, unutar koje korisnik mora prijaviti bankovnu karticu, s time da mora imati najmanje 18 godina. 

Na karti unutar aplikacije pronađe se slobodan romobil, a Grad je zasad predložio 10 lokacija na kojima će se oni nalaziti. Bit će ih 150 širom grada te još 50 u pričuvi. 

Romobil se u kontinuitetu može koristiti maksimalno tri sata te je preporučeno da ga se ostavi pored nekog stalka za bicikle. Korisnik na kraju mora mobitelom fotografirati romobil.

Koja je cijena korištenja usluge? 

Još se točno ne zna, rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, no Ivan Čehok je rekao da je u Rijeci 75 lipa po kilometru te da bi vjerojatno toliko trebalo biti i u Varaždinu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!