Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan rođen je Antun Polanski, jedan od utemeljitelja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora

Na današnji dan rođen je Antun Polanski, jedan od utemeljitelja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora
Varaždinski.hr

Antun Polanski bio je dugogodišnji zapovjednik vatrogasne čete.

9.5.1987. U Varaždinu je umro Nikola Goger, inžinjer šumarstva. Rođen je u Varaždinu 1910. godine, gimnaziju je maturirao u rodnom gradu i u Zagrebu diplomirao na Gospodarsko-šumarskom fakultetu. Kao šumarski stručnjak radio je u Bjelovaru, Đurđevcu, Varaždinu. Od 1946.godine zaposlen je u Ministarstvu drvne industrije u Zagrebu, bio je direktor Instituta za drvno-industrijska istraživanja i savjetnik u Zavodu za privredno planiranje Hrvatske. Nikola Goger autor je brojnih stručnih radova objavljenih u časopisu 'Drvna industrija'.

9.5.1936. U Beletincu kraj Varaždina rodio se Ivan Cesar, političar, književni povjesničar. Radio je na sveučilištu u Münchenu. Od 1972. godine profesor je na katedri za slovenski jezik i književnost u Zagrebu. Bio je ministar u vladi demokratsko jedinstva Hrvatske i predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske stranke. Umro je 1993. godine.

9.5.1835. U Varaždinu je rođen Antun Polanski, jedan od utemeljitelja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora. Izučio je pekarski zanat putujući Europom gdje je upoznao organizaciju i rad vatrogasnih društva. Povratkom u Varaždin, zajedno sa Ferdinandom Majerom i Vincencijem Zagurskim, Antun Polanski pokreće osnivanje Vatrogasnog zbora 1864. godine. Bio je dugogodišnji zapovjednik vatrogasne čete. Umro je 1908. godine.

9.5.1769. Gradsko poglavarstvo Varaždina odgovorilo je Kraljevskom vijeću ondašnje hrvatske vlade sa sjedištem u Varaždinu, na upit zbog čega naplaćuje gradske poreze 'Vagovinu' i 'Mostovinu'. U odgovoru se navodi da je to nekoliko stotina godina gradsko pravo, 'Mostovina' se plaćala za ulaz u Varaždin preko mostova, a 'Vagovina' je daća na težinu trgovačke robe.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video