Vijesti / Društvo

CRVENI KRIŽ LUDBREG

PROJEKT ZAŽELI II Potrebiti u ludbreškom kraju dobivat će veliku pomoć tijekom 18 mjeseci

PROJEKT ZAŽELI II Potrebiti u ludbreškom kraju dobivat će veliku pomoć tijekom 18 mjeseci
Crveni križ Ludbreg

U ludbreškom kraju je s provedvom krenuo projekd Zaželi II, čiji nositelj je Crveni križ Ludbreg, a projekt je promoviran u Ludbregu te u općinama Veliki i Mali Bukovec, dok će u Svetom Đurđu i Martijancu promocija biti u toku lipnja.

Projekt Zaželi II pod nazivom Pomažimo sebi – pomažimo drugima. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a vrijednost projekta je 1.823.540,00 kn. Projekt je  financiran sredstvima EU, iz Europskog socijalnog fonda.

- Projekt ima dva cilja jedan je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 20 žena iz teže zapošljivih skupina,niže razine obrazovanja, osoba srednje životne dobi u ruralnom području koje su neuspješne u traženju poslova. Posljedično su nezadovoljne i financijski ovisne o članovima obitelji, društveno su izolirane i neaktivne što dugoročno ima za posljedicu različite psihičke i zdravstvene tegobe, te slabu motiviranost za stručno usavršavanje i rad na osobnom razvoju što dodatno otežava pristup tržištu rada – ističe Mirjana Jerbić, ravnateljica Crvenog križa Ludbreg.

Projektne aktivnosti uključuju obrazovanje 20 žena što omogućuje stjecanje novih znanja i sposobnosti te tako pridonosi povećanju konkurentnosti na tržištu rada i nakon provedbe projekta.

Skupina od 20 žena bi trebala biti u radnom odnosu u trajanju od 12 mjeseci. 

Zapošljavanje u okviru projekta osigurat će im socijalnu uključenost, društvenu povezanost, financijsku neovisnost i povećanu razinu motiviranosti za daljnji rad i učenje.

- Drugi, posebni cilj projekta pridonosi povećanje kvalitete života 120 krajnjih korisnika starije životne dobi. Radi se o osobama iznad 65 god života koje su ujedno i osobe u nepovoljnom životnom položaju što materijalnom, što zdravstvenom ili osobe s invaliditetom koje žive na teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima koji nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili su oni udaljeni i ne mogu im pružiti svakodnevnu njegu stoga su i to naši korisnici projekta Zaželi faza II – ističe Jerbić.

Problem koji projekt rješava odnose se i na socijalnu isključenost i siromaštvo osoba starije životne dobi kojima prijeti institucionaliziranje.

Žene će u 12 mjeseci svoga rada brinuti o 120 korisnika dakle svaka žena brinut će o šestero osoba donoseći im hranu, lijekove, ogrjev, brinuti o higijeni i čistoći prostora u kojem korisnici žive.

Pomoći će im i u plaćanju računa i voditi brigu da se lijekovi redovno uzimaju, pomagati im odlazak kod liječnika, u banku, Cenar za socijalnu skrb, poštu i druge institucije bitne za normalno funkcioniranje ljudi starije životne dobi.

Projekt je već promoviran u Ludbreg te u Malom i Velikom Bukovcu, a tijekom lipnja bit će promoviran i u općinama Sveti Đurđ i Martijanec, na zadovoljstvo brojnih potrebitih u ludbreškom kraju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video