Vijesti / Društvo

ritam misli

Održana poetska večer u Staroj vagi: Publika je bila svjedok pjesničkog poleta i ljepote skromnosti

Održana poetska večer u Staroj vagi: Publika je bila svjedok pjesničkog poleta i ljepote skromnosti
Ritam misli

Večer poezije, kao što je bila u utorak. 8. lipnja 2021. svakako je znak da u Varaždinu živi poetska scena i da je zamah kojim ritmično korača Ritam misli svakako dobar put.

Organizatori programa, članovi udruge Ritam misli, Ljubica Ribić i Milan Novak, još jednom su pokazali kako upornost i rad, te neiscrpan entuzijazam i ljubav prema poeziji otvara vrata i vraća na lica osmjehe mnogim starim i novim ljubiteljima poezije.

U utorak, 8. lipnja, terasa hostela Stara vaga na trgu Matije Gupca u Varaždinu bila je poetska slika koja budi najtoplije osjećaje. Bard hrvatske poetske scene, književnik, glumac Enes Kišević ponovno je po tko zna koji puta zaustavio vrijeme i razgalio sve prisutne.

Poezija Enesa Kiševića ne treba tumača, ona je svjedok vremena u kojem pjesnik živi i tumač ljepote života. Pjesnik na djetinje razigran, iskren, a nadasve istančan način pjeva o naoko jednostavnim, malim ljudskim trenucima, sudbinama. No njegove riječi su čas poput ljetnih pljuskova, a čas poput nježnog romorenja kapi ispod bremenite duge u kojoj počivaju plavi tonovi njegovog pogleda.

Publika je bila svjedok pjesničkog poleta i ljepote skromnosti koju nose samo istinski umjetnici. Uz autora, pjesnika Enesa Kiševića njegove stihove, prepjevane na slovenski jezik govorila je i supruga Asja Kišević, ujedno i prevoditeljica nekih stihova. Život s umjetnikom je umjetnost sama po sebi.

SIJEDA DJECA

Sve što čovjek stvori

to još se sagraditi može

ali oni ruse i ono

sto ti si stvorio, Boze.

 

Podijelili su i Tebe

da lakše vladaju nama.

O, kad bi mogli i zrak bi

sapeli granicama.

 

Kako je čovjek mali

kako zarastao u mržnji,

a grana ruža miriši

i ruci koja ju skrši.

 

Kako plakao nebih

ta puklo bi srce i svecu

kada vidim da Majke na svijet

rađaju sijedu djecu.

Enes Kišević

 

Uz Enesa Kiševića u programu su sudjelovali: književnik Bosiljko Domazet, jedan od idejnih začetnika novoosnovanog društva pisaca, Manjinsko društvo pisaca MDP. Društvo je osnovano u siječnju 2021. godine u želji da otvori vrata svima koji njeguju ljepotu pisane riječi i donose bogatstvo raznolikosti na književnoj sceni kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Za glazbene taktove pobrinuo se Ismet Kurtović, glazbenik i skladatelj, član nekad rado slušane grupe Drugi način. Tokom večeri publika je uživala u uglazbljenim stihovima Enesa Kiševića.

U mnogobrojnoj publici mogao se primijetiti isti osjećaj, opijenost poezijom koja dodiruje i najneosjetljivije. Kad pjesnik stihovima daruje kišu i cvijet, kad opijen srećom korača ulicama Zagreba i daje poklon velikim umjetnicima, kad gordo vapi svemirskim prostranstvima, a pokorno se klanja ljepoti proljetnog cvijeta tada publika zanijemi i dahom upija svaku riječ.

Večer poezije, kao što je bila u utorak. 8. lipnja 2021. svakako je znak da u Varaždinu živi poetska scena i da je zamah kojim ritmično korača Ritam misli svakako dobar put.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!