Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Kakva su modu nosile Varaždinke prije 20. stoljeća?

Kakva su modu nosile Varaždinke prije 20. stoljeća?
Varaždinski.hr, Povijest.hr

Bez šubare od krzna u zimi se nije izlazilo...

11.6.1946. U Lepoglavi je u 35. godini umro Rudolf Markušić, sportaš. Kao član atletskog kluba 'Slavija' u Varaždinu bio je višestruki državni prvak u bacanju koplja, prvak Balkana, sudionik Olimpijskih igara u Berlinu. Njegov najbolji rezultat i rekord u bacanju koplja iznosio je 62 metra i 23 centimetra.

11.6.1929. Rodio se Slavko Stolnik, kipar, naivni slikar, pučki iscjelitelj. Nakon pučke škole bavio se poljoprivredom, radio u rudniku Ladanje Donje, od 1952.godine bio je policajac u Zagrebu gdje njegov slikarski talent otkrivaju Krsto Hegedušić i kritičar Josip Depolo. Prvu samostalnu izložbu Slavko Stolnik priredio je u Zagrebu, slijede izložbe u Rijeci, Dubrovniku te opet dvije izložbe u Zagrebu, Beogradu i Parizu. Četiri godine boravio je u Parizu gdje živi veoma teško i malo slika. Vrativši se u rodnu Voću Donju pored slikarstva i kiparstva posvećuje se pučkoj medicini. Glas o Stolnikovim čudesnim iscjeliteljskim sposobnostima proširio se u narodu pa je njegova kuća postala stjecište bolesnih. Stradao je 1991.godine kada je u svojoj kući okrutno ubijen.

~~~

Sve do 20. stoljeća postojale su velike razlike u odijevanju društvenih slojeva stanovništva. U izradi odjeće sudjelovali su krojači, krznari, kabaničari, klobučari, čarapari, remenari, gumbari. Dok su na selu odjeću izrađivali od lanenog i konopljinog platna, vune i sukna - u gradu su građani, bogati trgovci, pripadnici plemstva i činovnici kupovali kod trgovaca skupu tkaninu i odjeću dopremljenu iz raznih krajeva Evrope i Azije. Žene su se i u prošlosti lijepo oblačile ali – bilo je pravilo da obavezno nose steznik, podsuknju, čarape, suknje duge do poda tako da im se nije vidio nijedan dio tijela osim ruku. Pri izlasku u grad Varaždinke su obavezno na glavi imale poculicu, rubac ili šešir, zimi šubaru od krzna. Kod ženske odjeće prevladavala je crvena, zelena, plava i siva boja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!