Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

Prošlo je čak 625 godina od prvog spominjana Ivanca u dokumentima

Prošlo je čak 625 godina od prvog spominjana Ivanca u dokumentima
Varaždinski.hr/Grad Ivanec

Nije sačuvan originalni dokument nego povelja iz 1421. godine u kojoj su navedeni dijelovi teksta iz 1396. godine...

22.6.1902. Na poticaj dvojice obrtnika, kovača Jakoba Furjana i kolara Josipa Halića, u Varaždinu je početkom 20. stojeća pokrenuta inicijativa za osnivanje obrtničkog udruženja. Javna obrtnička i radnička skupština, na kojoj je glavna točka bila utvrđivanje društvenih pravila budućeg društva, održana je 22. lipnja 1902. godine u restauraciji 'K vujčeku' u Draškovićevoj ulici. Na skupštini je izabran Privremeni odbor za čijeg je predsjednika izabran Jakob Furjan. Odbor je prikupio više od 200 potpisa obrtnika i radnika koji su željeli postati članovi Zanatlijskog i pomoćnićkog društva. Pravila su poslana na odobrenje u Zagreb ali su tek nakon dvije godine odobrena, pa je varaždinsko društvo zanatlija počelo radom 1904. godine.

22.6.1865. Umro je prirodoslovac i odvjetnik Josip Partaš. Rodio se 1820. godine u Ludbregu. Autor je prvog djela iz fizike na hrvatskom jeziku 'Početno naroslovlje', objavio je knjige 'Poučnik o vrtljarstvu i pčelarstvu', 'Iliriski pravopis'.

22.6.1396. Prvi puta u jednom dokumentu spomenuto je postojanje mjesta Ivanec. Bila je to isprava kojom prior Ivan od Piližne potvrđuje stanovnicima Ivanca njihove stare povlastice i prava koja su im htjeli oteti i podčiniti ih. Nije sačuvan originalni dokument nego povelja iz 1421. godine u kojoj su navedeni dijelovi teksta iz 1396. godine, a koji su u prijevodu s latinskog jezika glase: '…Čuli smo kako su neki perijatelji oteli sloboštine i isprave slobodnog naselja Svetog Ivana podijeljene od naših predšasnika priora, kojima su se služili ti građani koji stanuju u spomenutom naseljum a zbog toga je samo naselje pretrpjelo dosta štete. Mi ovime želimo pribaviti prijašnju slobodu…'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video