Vijesti / Društvo

Prijedlog mvep-a

Hoće li se na nove osobne iskaznice stavi oznaka trećeg spola X? MUP odbio prijedlog

Hoće li se na nove osobne iskaznice stavi oznaka trećeg spola X? MUP odbio prijedlog
Davor Puklavec/Pixsell

Od 2. kolovoza u primjeni su nove osobne iskaznice.

Trebaju li nove osobne iskaznice, koje će u primjeni biti od 2. kolovoza, kod oznake roda imati osim oznake ženskog ili muškog i oznaku neodređenog spola? Sudeći prema stavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, trebaju, piše Večernji list.

Iz tog je ministarstva dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u Ministarstvo unutarnjih poslova odaslano upravo takvo mišljenje. Referira se ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”, navodi dnevnik.

Međutim, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponasob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcije.

Iz MVEP-a su jučer na pitanje o njihovu dopisu MUP-u, u kojem se traži da se pri navođenju spola koristi i oznaka X, kazali da su samo “pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH. U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica”.

MUP ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola, no prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog glatko odbilo i takav odgovor poslalo u MVEIP.

MUP smatra da nismo dužni primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti, donosi Večernji list.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video