Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Nekad se u Varaždinu održavao Jakobovski sajam. Znate li po čemu je bio poseban?

Nekad se u Varaždinu održavao Jakobovski sajam. Znate li po čemu je bio poseban?
Varaždinski.hr/Wikipedija

Trajao je osam dana...

29.7.1962. U Varaždinskim Toplicama svečano je otvoren kompletno uređen muzej u četiri prostorije prizemlja topličkog starog grada. Na 130 četvorna metra izložene su arheološke zbirke, balneološka, kulturno-historijska zbirka s dokumentima i materijalima o općini.

29.7.1943. U Starom Golubovcu rođena Nina Lipljin, znanstvenica, sveučilišna nastavnica i docentica na Fakultetu organizacije i informatike. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Varaždinu a Ekonomski fakultet diplomirala na Zagrebačkom sveučilištu gdje je 1992. godine doktorirala. Autorica je brojnih znanstvenih radova s područja informatičkih znanosti, a kao profesorica bila omiljena i poštovana među studentima. Nina Lipljin djelovala je u kulturnom i društvenom životu Varaždina, zajedno sa suprugom Tomislavom Lipljinom, poznatim hrvatskim glumcem, proputovala je mnogim kontinentima o čemu je govorila na javnim predavanjima. Bila je članica Družbe hrvatskog zmaja kao zmajica starogolubovečka. Nina Lipljin umrla je 9. travnja 2014. godine.

29.7.1882. Na sjednici varaždinskog Gradskog zastupstva prihvaćena je odluka o plaćama gradskih namještenika. Prvom senatoru određena je godišnja plaća od 1300 forinti i 200 forinti za stanarinu, drugi senator primao je 1000 forinti i 200 za stanarinu, ravnatelj gradske bolnice 600 forinti i imao je besplatan stan, gradskom šumaru plaća je bila 700 forinti, veterinaru 400 forinti dok je gradska primalja dobila 150 forinti godišnje.

29.7.1462. Godišnji varaždinski Jakobovski sajam odlukom grofa Jana Vitovca počinjao je 29. srpnja i trajao osam dana. Sajam se održavao na prostoru zvanom Ciglenica, izvan gradskih zidina. U Sajmenim danima trgovci, obrtnici i ostali mogli su prodavati robu bez plaćanja tridesetina, mitničarine i drugih daća.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video