Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN U Beču je umro filolog Vatroslav Jagić, pokopan je na Varaždinskom groblju

NA DANAŠNJI DAN U Beču je umro filolog Vatroslav Jagić, pokopan je na Varaždinskom groblju
Varaždinski.hr/HRT

Po osobnoj želji Vatroslav Jagić pokopan je na Varaždinskom groblju, sprovodu su prisustvovali uglednici iz cijele Europe i nekoliko tisuća Varaždinaca.

5.8.1931. U Bednji kraj Ivanca rođen je Valent Grobenski, novinar fotoreporter. Radio je u „Jadran filmu“, „Filmske novosti“, kao fotoreporter i urednik fotografija u Vjesniku, Globusu i Areni.

5.8.1923. U Beču je umro Vatroslav Jagić, sveučilišni profesor, član mnogih europskih znanstvenih akademija, filolog svjetskog ugleda. Rodio se u Varaždinu 1838.godine, studij klasične filologije završio je u Beču, bio je gimnazijski profesor u Zagrebu, sveučilišni profesor u Odesi, Berlinu, Petrogradu i Beču. Objavio je više od 600 znanstvenih radova, knjiga, studija, stručnih članaka, rasprava. Po osobnoj želji Vatroslav Jagić pokopan je na Varaždinskom groblju, sprovodu su prisustvovali uglednici iz cijele Europe i nekoliko tisuća Varaždinaca. Na obiteljskoj grobnici Jagićevih 1938. godine postavljena je brončana statua žene, rad kipara Janeza Vajsa.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!