Vijesti / Društvo

prijem kod župana

FOTO Upriličen prijem za Juraja Kolarića i Emanuela Tukača: 'Sjajni ste, vi činite prevagu!'

FOTO Upriličen prijem za Juraja Kolarića i Emanuela Tukača: 'Sjajni ste, vi činite prevagu!'
Varaždinska županija

Mladići su osvojili medalje, a za svoj su uspjeh i novčano su nagrađeni.

Mladi robotičar Juraj Kolarić i matematičar Emanuel Tukač ostvarili su nove izvrsne uspjehe: briljirali su u međunarodnoj konkurenciji učenika te osvojili srebro i broncu.

Župan Anđelko Stričak im je danas na prijemu u atriju Županijske palače uručio priznanja, kao i novčane nagrade: Juraju 3.000 kuna za osvojenu srebrnu medalju, a Emanuelu 2.000 kuna za brončanu medalju.

Izvrsnim učenicima i njihovim mentorima, Ivici Kolariću i Tatjani Plantak, čestitali su i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, a na prijemu su bili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić, kao i ponosni Emanuelovi roditelji.

Juraj, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin i polaznik Centra izvrsnosti za nove tehnologije – programa za robotiku, na virtualnom svjetskom natjecanju RoboCup 2021. Worldwide, RoboCup Junior – Rescue je u lipnju ove godine osvojio srebrnu medalju u konkurenciji učenika od 14 do 19 godine kao član tima Školska knjiga CRO Team. Njegov mentor je Ivica Kolarić.

- Robotikom se bavim već pet godina, a ovo mi je bilo treće veliko svjetsko natjecanje. Na prvom natjecanju u Kanadi osvojio sam prvo mjesto, prošle godine sam u Sydneyu bio drugi, a ove godine ponovno drugi na virtualnom natjecanju za koje smo se pripremali tri godine. Sva iskustva s prošlih natjecanja smo primijenili na ovogodišnjem na kojem smo se natjecali u konkurenciji 27 ekipa iz Italije, Kine, Japana i drugih država. Svi oni imaju puno veću financijsku podršku, primjerice jedan kotač na njihovom robotu košta 1.000 eura, a naš cijeli robot košta 10.000 kuna. Ta razlika je velika, ali mi smo sve nadoknadili znanjem i programiranjem robota te smo osvojili smo drugo mjesto – rekao je Juraj.

Emanuel, učenik 3. razreda Prve gimnazije u Varaždinu i polaznik centara izvrsnosti za matematiku i informatiku, osvojio je brončanu medalju pojedinačno i brončanu medalju ekipno na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) održanoj krajem kolovoza u Zagrebu. Mentor mu je Tatjana Plantak iz Centra izvrsnosti za matematiku.

- Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi natječe se desetak europskih država, a kvalificirao sam se nakon niza natjecanja organiziranih u Hrvatskoj. Na samom natjecanju postoje dvije kategorije, pojedinačna i ekipna. U pojedinačnoj konkurenciji natjecanje se sastoji od četiri zadatka i traje pet sati, dok ekipno osam zadataka rješava pet učenika, što također traje pet sati. Pripremao sam se više godina kroz Centar izvrsnosti za matematiku, a najviše posljednje dvije godine s profesoricom Tatjanom Plantak – rekao je Emanuel.

Njima i njihovim mentorima čestitao je župan Stričak, koji je istaknuo da je ponosan što je ovo već treći prijem za izvrsne učenike u samo tri mjeseca.

- Kao što je Juraj dao dobru usporedbu, njihovi konkurenti su se natjecali s robotom čiji kotač košta 1.000 eura, a oni s robotom koji su sami „sklepali“ za 10.000 kuna. Upravo to pokazuje da prevagu čine ljudi. U fokusu rada nam je upravo obrazovanje i poduzet ćemo sve da dogradimo i opremimo potrebne prostore i učionice. Međutim, iskorak čine ljudi, a to su naši sjajni ravnatelji, profesori, učitelji i učenici. I stoga me zaista veseli što su ovdje, a već se veselim novim prijemima na kojima ćemo svakome dati javnu potporu, priznanja i novčane nagrade, jer to zaslužuju. Buduća vremena će biti izazovna i zahtjevna, ali ćemo uz ovako sjajne učenike, profesore i mentore sve savladati. Još jednom čestitke sjajnom Juraju i Emanuelu te njihovim mentorima! – istaknuo je župan Stričak.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!