Vijesti / Društvo

varaždinski dani rata

Održan znanstveno-stručni skup: 'Oslobađanje Varaždina jedna je od najsvjetlijih i najčasnijih pobjeda u ratu'

Održan znanstveno-stručni skup: 'Oslobađanje Varaždina jedna je od najsvjetlijih i najčasnijih pobjeda u ratu'

Na skupu je bio prikazan i dokumentarni film o Varaždinskim danima rata.

U multimedijskoj dvorani palače Herzer organizaciji  Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Varaždinske županije, Grada Varaždina i Gradskog muzeja Varaždin održani je znanstveno-stručni skup "30. obljetnica oslobođenja Varaždina (1991.-2021.). - ukupni značaj za Domovinski rat".

Skup je okupio članove i predstavnike braniteljskih udruga, članove tadašnje Kriznog stožera, a okupljenima su se na početku obratili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan. Skupu je prisustvovao i državni tajnik u MORH-u, brigadni general Zdravko Jakop.

Na skupu su govorili Igor Tabak koji je prisutne upoznao sa tadašnjim međunarodnim okolnostima u doba Domovinskog rata i borbe za Varaždin dok je dr.sc. Ante Nazor prezentirao političke i vojne okolnosti u Hrvatskoj uoči i tijekom rujna 1991. godine.

Mr. sc. Mario Werhas je napomenuo ulogu varaždinskog korpusa JNA u planovima i koncepciji djelovanja vrha JNA u ljeto 1991. godine, a izlaganje bivšeg premijera dr. Franje Gregurića bilo je također vrlo zanimljivo i pomno slušano jer je dr. Gregurić govorio o ukupnom doprinosu Varaždina u pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu.

- Tih dana bio sam na stalnoj vezi sa svojim prijateljima, dragim braniteljima i članovima Kriznog stožera te sam bio pomno upoznat sa cijelom situacijom i moram naglasiti kako je oslobađanje Varaždina jedna od najsvjetlijih i najčasnijih pobjeda u našem obrambenom ratu - rekao je Franjo Gregurić te dodao kako građani Varaždina  i okolice moraju biti ponosni na tu činjenicu.

Svi govornici, a naravno i sudionici skupa od kojih je velika većina i sudjelovala u oslobađanju Varaždina te oslobađanju ostalog dijela Hrvatske, složili su se da su prije trideset  godina, hrvatski branitelji i domoljubi u Varaždinu upisali jednu od najvećih i najključnijih  pobjeda i to na samom početku Domovinskog rata. Osvajanjem važnih vojnih objekata i skladišta te vještim vođenjem pregovora cijeli tadašnji korpus jugo-vojske bio je prisiljen na predaju. Važno je naglasiti kako su tada  branitelji zarobili ogromne količine naoružanja koje je kasnije bilo iskorišteno na ratištima diljem Hrvatske.

Na skupu je bio prikazan i dokumentarni film o Varaždinskim danima rata.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video