Vijesti / Društvo

PROSLAVA

OSLOBOĐENJE VARAŽDINA 'Ono što je 1995. bila Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata'

OSLOBOĐENJE VARAŽDINA 'Ono što je 1995. bila Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata'
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Dan 22. rujna 1991. godine značio je prekretnicu u Domovinskom ratu.

Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije Dan oslobođenja Grada Varaždina

Danas se u Varaždinu obilježava Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Već tradicionalno, položeni su vijenci uz Križ zahvalnosti kod crkve Svetog Nikole te je održan mimohod i postrojavanje ratnih postrojbi.

U Varaždinu je boravio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Okupljenima na Kapucinskom trgu obratili su se, uz Milanovića, i Dražen Vitez, umirovljeni predsjednik Specijalne jedinice PU varaždinske 'Rode', zatim državni tajnik Zdravko Jakop u ime predsjednika Vlade, Damir Habijan u ime predsjednika Hrvatskog sabora te gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak.

U spomen poginulim braniteljima vijence kod Križa zahvalnosti položili su te svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, Damir Habijan, izaslanik predsjednika Sabora, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, izaslanik  predsjednika Vlade RH u pratnji glavnog tajnika Ministarstva branitelja Ivice Akmadže te načelnika PU varaždinske Predraga Benčića, izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u čijoj su pratnji bili i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan te saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora i Natalija Martinčević, kao i zastupnik u EU parlamentu Ladislav Ilčić. Varaždinski biskup mons. Bože Radoš također je nazočio svečanosti.

'Zatomiti osjećaj samozatajnosti'

- Datum 22. rujna 1991. godine značio je prekretnicu, bio je to dan kada je Domovinski rat krenuo u smjeru, pobjede, slobode i nezavisnosti naše domovine. Tog dana iskazali smo odlučnost i hrabrost te se danas s ponosom prisjećamo trenutaka naše slavne, ne tako davne prošlosti, u kojima su upravo oslobođenjem Varaždina stvoreni preduvjeti za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Mi Varaždinci i stanovnici hrvatskog sjevera zahvalnost dugujemo upravo našim domaćim snagama, vojnim, policijskim, dobrovoljačkim postrojbama, odjelu narodne zaštite te kriznom stožeru. Ova godišnjica neka svima nama označi i novo vrijeme, u kojem ćemo napokon zatomiti osjećaj samozatajnosti. Neka nam pomogne da svima pokažemo pravu vrijednost koju imamo kao grad, kao županija i kao zajednica - rekao je radonačelnik Neven Bosilj.

'Obrana umjesto berbe'

- Ono što je 1995. godine predstavljala Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata. Dok je 1995. godine cilj bio da oslobodimo okupirana područja završimo rat, dok je 1991. cilj bio da se naoružamo i zaustavimo agresiju. A to najprije dogodilo ovdje u Varaždinu. Vrijednosti koje su krasile naše branitelje trebale bi biti aktualne i dan danas, to su hrabrost, odlučnost, požrtvovnost i rad za bolje sutra - rekao je župan Stričak.

Podsjetio je daje prije punih 30 godina u Varaždinu zarobljen cjelokupni 32. korpus JNA.

- JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne 'narodna'. Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem, te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada. Prvo slobodno područje je bilo na području današnje Međimurske i Varaždinske županije. Tada je to bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda, koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snage stvoriti i to u ratnim uvjetima samostalnu i suverenu RH. Sve to se odvijalo pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana  - rekao je Stričak. 

'Kultura trijeznog sjećanja'

Prisutnima se obratio i predsjednik Milanović.

- Zaslugom malog broja hrabrih i odlučnih ljudi koji su se snašli, znali što i kako, ovdje je osvojeno toliko oružja. Župan Stričak je rekao da je 1991. godine narod ovog kraja, umjesto da ide u berbu, otišao u borbu. Tada nam je promakla jedna druga berba. Umjesto da punim plućima i otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju, kao što su krenuli naši sjeverni susjedi, morali smo platiti vrlo visoku i sasvim opravdanu cijenu da bismo na kraju imali ono što danas imamo. Hrvatske brigade sa sjevera dale su ogroman doprinos oslobođenju i obrani Hrvatske i ja im na tome od srca čestitam. Budite ponosni na taj doprinos.- poručio je Milanović te dodao kako se uspjeh Hrvatske ne mjeri velikim riječima, parolama, borbama za prava ovih ili onih, već samo borbom za prava hrvatskog čovjeka za pristojan, sređen i predvidljiv život 'bez straha onog egzistencijalnog, materijalnog, onog dubokog ljudskog'.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video