SRCE VARAŽDINA Ovi učenici primjer su pozitivnog djelovanja u gradu

U Gradskoj vijećnici su danas, 26. listopada, povodom Međunarodnog dana međusobnog pomaganja, svečano uručene plakete ‘Veliko srce Varaždina’, koje se već šestu godinu dodjeljuju učenicima varaždinskih osnovnih škola.

Veliko srce Varaždina priznanje je kojim Dječje gradsko vijeće želi istaknuti one učenike i djecu koja svojim radom doprinose i pomažu, koja u svojoj okolini primjećuju one kojima je pomoć potrebna, a pri tom su nerijetko uspješni učenici, aktivni na raznim područjima u školi i izvan nje.

– U Vijećnici smo imali priliku primati mnoge zaslužne ljude, ali malo kad sam ovako počašćen da mogu biti s djecom koja pomažu drugoj djeci i koju su druga djeca nominirala i kandidirala, stvarno je riječ o jednoj hvale vrijednoj akciji Društva naša djeca.

Upravo na takvim događajima možete vidjeti zašto je važno imati Dječje gradsko vijeće, da oni sami mogu potaknuti i promicati dobre ideje. Hrvatska je u takvoj socijalnoj situaciji da djeca često trpe bilo zbog neimaštine bilo zbog drugih razloga, ova djeca su pokazala da često nisu u pitanju samo novac ili društveni položaj nego empatija i briga o drugome – izjavio je gradonačelnik Čehok.

Stoga je DGV i ove godine pozvao Dječje forume, Vijeća učenika, učitelje, pojedince, da predlože upravo takvu djecu.

Priznanje je, među ostalim i potaknuto time, što je uočeno i da se o djeci, osim njihovih obrazovnih uspjeha na natjecanjima, tijekom godine piše samo u lošem kontekstu odnosno ili su nasilnici ili su žrtve.

Ove godine tako je pristiglo 14 pojedinačnih i 1 grupni prijedlog, a predložili su ih učitelji, razrednici, forumaši i DND.

Osim priznanja, dobitnicima je poklonjena i jedna uspomena – kemijska olovku s natpisom ‘Veliko srce Varaždina 2017’.

Na sjednici predstavnika DGV-a održanoj 23. listopada donijeta je odluka o tome tko će primiti plakete, a to su sljedeći učenici:

Dina Hebler (učenica 4.c razreda I. osnovne škole Varaždin), Josip Hereš (učenik 2.a razreda I. osnovna školaa), Lovro Ledenko, Katarina Krznar (učenica 3.a iz II. osnovne škole Varaždin), Lara Draganić (učenica 4.b razreda 3. osnovne škole Varaždin), Lucija Šavor (učenica 6. a razreda V. OŠ Varaždin), Alitas Narančić (učenica 8.b razreda 5.OŠ) i Marin Balažine također učenik 8.b razreda iste škole, Eva Škerbić (učenica 8.a razreda 6.OŠ), Dora Rodeš (učenica 7.b razreda VI. osnovne škole) i Petar Potočnik (učenik 7.b razreda VI.osnovna škole).

– Meni to puno znači kao i mojim prijateljima jer ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo, jer nam je stalo do drugih i jer mislimo da nam je jako važno da pružimo pomoć onima kojima je to potrebno i sviđa mi se što se na ovakav način to obilježava. Meni je ovo već treći put da sam pobijedila i trudim se i dalje da svojim prijateljima pružim pomoć kad god im je potrebno – izjavila je Eva Škerbić, predsjednica Dječjeg gradskog vijeća.

Dječji forum 4.OŠ i članovi Vijeća učenika od 5. do 8. odlučili su za nagradu Veliko srce Varaždina predložiti isključivo učenike osmih razreda koji su se svojim ponašanjem i radom istakli tijekom cjelokupnog osnovnoškolskog obrazovanja pa su tako na ovogodišnji natječaj prijavili dvoje osmaša Vida Ilčić i Patriciju Lončarić.

Grupno priznanje i umjesto kemijske olovke knjigu dobivaju osmaši forumaši Pete osnovne škole (Alitas, Marta, Luka, Lucija, Lara, Ira, Lana, Nika, i Willi) za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte DF i DGV-a, a koji u nerijetko i inicirali mnoge aktivnosti koje je prihvaćalo DGV i ostali forumi.

Dječje gradsko vijeće je donijelo odluku da u godini obilježavanja i slavlja 25 godina osnutka i rada Dječjih foruma u Hrvatskoj, Veliko srce Varaždina dodijeli dr. Emilu Paravini idejnom začetniku, teoretičaru, edukatoru voditelja i pokretaču osnivanja Dječjih foruma u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije