Vijesti / Društvo

HRDŽA

Varaždin bogatiji za novu udrugu: Radi se o novom i kreativnom ekološkom konceptu

Varaždin bogatiji za novu udrugu: Radi se o novom i kreativnom ekološkom konceptu
Dragutin Kliček

Uskoro kreću i ciklusi radionica za građane.

Grad Varaždin bogatiji je za jednu novu udrugu, Udrugu za kreativni izričaj HRDŽA. Međutim, kako ističu članovi, ovdje se ne radi samo o udruzi, već o jednom novom i kreativnom ekološkom konceptu, prvom takvom u Varaždinu.

Naime, udruga funkcionira po načelima poznatima kao '3R', Reduce, Recycle i Reuse (smanjivanje otpada, recikliranje i ponovno korištenje), a u svojem članstvu okuplja majstore tehničkih i umjetničkih zanimanja poput drvodjelaca, kožara, keramičara i kipara.

Iako su osnovani tek nedavno, članovi udruge su u iznajmljenim prostorima u Podravskoj 27 vlastitim sredstvima uredili prostor za edukaciju i rad kako bi uskoro krenuli s ciklusima radionica za građanstvo.

- Građani koji žive u stanovima često nemaju adekvatnog prostora u kojem bi se mogli kreativno izražavati ili pak popravljati stvari, a također isplativost kupovanja alata za svega nekoliko korištenja je upitna. Ovime rješavamo te probleme i građanima dajemo prostor i alat za rad ali i mogućnost za stjecanje i učenje novih vještina s naglaskom na recikliranje - istaknuli su članovi udruge.

U HRDŽI tako najavljuju i dvije prve radionice, onu izrade keramičkih predmeta (početnička razina) koju će voditi profesorica likovne umjetnosti Neda Madjar te osnove rada s recikliranom kožom (početnička razina) koje će voditi mag. razredne nastave te cosplayer Filip Majcen, a svi zainteresirani za radionice mogu se javiti na e-mail adresu udruge [email protected] ili porukom (whatsapp, viber) na br. tel 0977808832, kako bi se dogovorili termini.

- Cilj je postati prva javna gradska popravljaona i radiona, ali i mjesto za kreativni izričaj građana. Uz rad na izrađivanju ukrasnih i uporabnih predmeta od recikliranog materijala, naši majstori će vas voditi kroz cijeli proces od ideje do realizacije, tako da jednog dana naučeno možete koristiti u svakodnevnom životu ili pak isto pretvoriti u novi i kreativan hobi. A onda polomljena stolica može postati nova sobna lampa a stara gramofonska ploča novi i moderan zidni sat - napominju u udruzi te dodaju:

- Pozivamo i sve ostale majstore koji bi svoje znanje i vještine željeli prenijeti dalje da se jave, kao i tvrtke koje bi donacijama mogle pomoći da se radionica uredi i opremi u potpunosti, pa da svi zajedno krenemo šrafati, šmirglati, bušiti i farbati. 

Najnovije

Reci što misliš!