Vijesti / Društvo

Najbolji učitelji

Zoran Hercigonja (V. osnovna škola): 'Učitelji su preko noći postali TV voditelji, moderatori, kreatori video lekcija...'

Zoran Hercigonja (V. osnovna škola): 'Učitelji su preko noći postali TV voditelji, moderatori, kreatori video lekcija...'
Varaždinski.hr

Objasnio je kako je izgledalo proteklo razdoblje 'škole u pandemiji' te na koje su sve izazove učitelji trebali pronaći odgovor.

Zoran Hercigonja, učitelj informatike na V. osnovnoj školi Varaždin, dobitnik je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja u nekoliko kategorija. 

Povodom toga, porazgovarali smo s njim o nekoliko bitnih tema, vezanih uz provođenje nastave, prenašanja znanja učenicima i projektima kojima se bavio proteklih godinu dana. 

- Osvojio sam nagradu u nekoliko kategorija. Prije svega veliki naglasak bih stavio na poveći broj digitalnih nastavnih materijala, obrazovnih sadržaja i primjera dobre prakse. Među navedenim materijalima posebno ističem dvije tiskane autorske knjige odnosno dva metodička priručnika te dvije digitalne autorske knjige iz područja odgoja i obrazovanja. Naravno neizostavni dio je i objava članaka u stručnim časopisima. I tu naravno dolazi rad u timu za organizaciju i provedbu opsežnog projekta 'Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin K.K.09.1.01.0007' - kazao je Hercigonja, inače magistar edukacije informatike. 

Naglasio je koje su, po njemu, najbitnije osobine dobro učitelja. 

- Dobar učitelj odnosno profesor treba voljeti predmet koji predaje i biti posvećen svome području o kojem posjeduje veliko znanje te redovitim usavršavanjem proširivati to svoje znanje. Poučavanje je svojevrsna sposobnost koja proizlazi iz stvaralačke i kreativne osobnosti učitelja odnosno profesora. Svaki dobar učitelj treba od svojih učenika očekivati puno. Pritom je potrebno imati odlučan stav i uvjerenje da će svaki njegov učenik svladati prepreke u usvajanju i savladavanju njegovog predmeta. To je stav koji će usvojiti i učenici, a ujedno i priprema za svaki životni izazov s kojim će se učenici suočiti - rekao je. 

Smatrate li da iza uspješnih učenika stoji uspješni učitelji/profesori? 

- Smatram da učitelj odnosno profesor svojim osobnim primjerom i predanim radom, postignućima i trudom može puno toga naučiti učenike. Učenici u određenoj 'osjetljivoj' dobi trebaju uzor, osobu koja ulijeva povjerenjem i odlučnošću. Bitna je motivacija i način na koji se učitelj svojim znanjem i sposobnostima može približiti učenicima uvažavajući pritom njihove individualne karakteristike i osobine ličnosti prilikom 'prenošenja' znanja. Tek tada učitelj doista može 'prenijeti' svoje znanje i usaditi svijest da je bitno raditi na sebi i na svojem osobnom razvoju jer upravo to za nekog drugog može biti motivacija i dodatna vrijednost. Iz takvog pristupa se razvija mentalitet mladih ljudi koji će uvelike utjecati na razvoj zajednice u 'pravom' smjeru s 'pravim' vrijednostima - naglasio je Hercigonja. 

Objasnio je kako je izgledalo proteklo razdoblje 'škole u pandemiji' te na koje su sve izazove učitelji trebali pronaći odgovor. 

- Protekle dvije godine bile su iznimno zahtjevne za učenike i učitelje koji su nosili jedan veliki teret odgovornosti za mlade i društvo. Nije bilo lako. Bilo je puno odricanja, posvećenosti žrtvovanja za dobrobit djece i mladih. Upravo savjest i osjećaj odgovornosti za mlade ljude bio je ključna komponenta koja je poticala da se prevladaju sve teškoće i prepreke. Radilo se jako puno i tu su učitelji i profesori pokazali svoju izvrsnost i spremnost na svaku prilagodbu u svakoj situaciji i kontekstu za dobrobit djece i zajednice. Učitelji su preko noći postali i tv voditelji, kreatori brojnih video lekcija i digitalnih nastavnih materijala te vrlo uspješni moderatori određenih aplikacija za komunikaciju i rad. Upravo tu se vidi ta požrtvovnost i posvećenost. Iznimno teško je bilo ostvarivati kvalitetnu komunikaciju s učenicima, jer u nekim trenucima se stvarao dojam da između učenika i učitelja postoji preveliki jaz i nekakva otuđenost. U takvim situacijama radilo se puno na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i osjećaja sigurnosti da bi se ponovno stvorio osjećaj uključenosti u zajednicu odnosno razrednu zajednicu. Bilo je potrebno puno energije i entuzijazma da se učenike ponovno uvede u jedan sustav rada, osjećaja odgovornosti i ispunjavanja obaveza. Bilo je puno inzistiranja, dogovora i stvaranja planova za daljnji rad i funkcioniranje. Nadam se da su sami učenici iz svega ovoga nešto naučili za svoj daljnji život. U ove dvije godine život je posebno bio težak i nadam se da su učitelj i profesori kao iznimno jaki i važni stupovi društva unatoč svemu uspjeli usaditi prave vrijednosti u ovom iskustvu koje stvarno možemo nazvati 'škola za život' - kazao je Hercigonja. 

>>> Ministarstvo nagradilo odgojno-obrazovne djelatnike: Donosimo najbolje iz Varaždinske županije 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video