Proizvodi hrvatskog seljaka

Na varaždinskom placu svečano podijeljeni certifikati ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’

Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih proizvođača.

Na varaždinskome placu je u subotu, 8. svibnja, upriličena
svečana podjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog
seljaka’
.

Projekt certificiranja su Gradska tržnica te Udruga hrvatskih
tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom
poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od
2006. godine, a varaždinska tržnica pridružila se od samog
početka. Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih
proizvođača, a njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku
varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, tajnika Udruge
hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića te direktora Gradske tržnice
Predraga Ciglara.

– Koliko je domaća hrana Varaždincima važna, govori podatak da su
se za vrijeme lockdowna najviše raspitivali kada će se ponovno
otvoriti tržnica – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok
posebno ističući kako je tržnica mjesto susreta i druženja, ali i
mjesto gdje se mogu kupiti domaći proizvodi uzgojeni na prirodan
način.

– To je važno za grad i za poticanje poljoprivredne proizvodnje.
Zato smo i krenuli u certificiranje prije šesnaest godina. Tada
smo bili jedini u Hrvatskoj, a evo danas novih šezdeset
certificiranih proizvođača govori da poljoprivredna proizvodnja
nije zamrla na ovom području. Meni je drago zbog toga. Grad će i
dalje podupirati tržnicu i poticati poljoprivrednu proizvodnju te
preko poticajnih mjera omogućiti svim proizvođačima prodaju na
tržnici. Kad gledate sve naše poticaje, otprilike četiri mjeseca
su proizvođači gotovo besplatno na tržnici. To su poticajne mjere
kojima želimo ohrabriti poljoprivredne proizvođače da što više
domaćih proizvoda donesu ovdje i ponude našim građanima –
zaključio je Čehok.

Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica pojasnio je što
certificiranje znači na razini cijele Hrvatske: ‘U projekt je
uključeno 16 gradova od ukupno 36 koliko ih broji Udruga
hrvatskih tržnica. Obuhvaća više od 700 OPG-ova, a provodi se na
način da svaka tržnica prijavi zainteresirane proizvođače koje
potom obiđe stručno povjerenstvo i na licu mjesta utvrđuje što
OPG proizvodi, na koji način i u kakvim uvjetima.’

Predrag Ciglar, direktor varaždinske Gradske tržnice izrazio je
zadovoljstvo što ovaj projekt kontinuirano živi već duže od
desetljeća: Svi certificirani proizvođači su osnova i kostur naše
tržnice. To je ono što čini našu tržnicu drukčijom od ostalih,
jer njih nema u shopping centrima. S nama su ljudi koji
svakodnevno obrađuju polja i dolaze na naš plac kako bismo mi
mogli kupovati svježe i domaće proizvode.’

Ivana Kotiščak, jedna od vlasnica certifikata, istaknula je kako
kupci cijene domaći proizvod jer su se često ‘opekli’, pogotovo s
falsifikatima meda. ‘Mi kao pčelari imamo stogodišnju tradiciju i
proizvodimo pravi med – a ovim certifikatom to i dokazujemo pa
ljudi s povjerenjem kupuju kod nas.’

Marko Horvat proizvodi mrkvu, grašak, krumpir, mladi luk, papriku
i drugo povrće, te poručuje kupcima kako je domaći proizvod
svježiji, pa samim time i zdraviji: ‘Kupnjom od domaćih
poljoprivrednika podupirete naše ljude da se nastave baviti ovim
poslom. Ne možemo sve uvoziti, treba netko i doma raditi.’

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije