Vijesti / Društvo

EU FONDOVI

LIFTOVI U ZGRADAMA Bilo je to jedno od predizbornih obećanja, evo kako sada stoje stvari

LIFTOVI U ZGRADAMA Bilo je to jedno od predizbornih obećanja, evo kako sada stoje stvari
Đurek

Najavljivalo se sufinanciranje projekata ugradnje dizala...

Jedno od pitanja oko kojega se u predizbornoj kampanji ovoga proljeća nisu mogli dogovoriti Neven Bosilj i Ivan Čehok bilo je vezano uz financiranje ugradnje dizala u stambene zgrade.

- Grad Varaždin će financirati izradu projektne dokumentacije da olakša našim građanima ugradnju liftova. To je jedan od fondova i mehanizma EU-a koji se otvara kao mogućnost i time ćemo pomoći građanima našeg grada, pogotovo našim starijim sugrađanima - najavio je Neven Bosilj početkom svibnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čehok je na to uzvratio da su projekti za liftove već završeni. Na to je dodao obećanje da će u iduće četiri godine napraviti fond za tu namjenu i subvencionirati njihovu izgradnju.

Bivši gradonačelnik još je u siječnju 2019. godine pozvao upravitelje zgrada i predstavnike stanara u zgradama bez lifta da se jave na pretpoziv koji je tada objavila Hrvatska gospodarska komora. No nakon toga je priča utihnula.

Jednako tako priča je utihnula i nakon izbora. Još smo u kolovozu postavili upit u Gradu što je s tim najavljenim projektom. Tadašnja pročelnica Upravnog odjela za EU projekte Jadranka Pavlović odgovorila nam je da se čeka da završi pregovarački proces za financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

I sada Grad kaže da treba još pričekati s tim programom na razini Grada.

- Grad Varaždin trenutno nema u planu osnivati posebni fond, dok ne budu poznati projekti, iznosi i postoci sufinanciranja iz EU fondova - odgovor je Grada na pitanje koje je postavio gradski vijećnik Mario Lešina (Nezavisna lista Ivana Čehoka) na sjednici 20. listopada. Potpisnik odgovora je Vlado Podbrežnički, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo.

Ovisno o mogućnostima sufinanciranja iz EU fondova, tada će se razmisliti o izradi programa i javnom pozivu za dodjelu bespovratnih potpora za ugradnju dizala. Jednako tako, potpore bi trebale postojati i za izgradnju ovojnica odnosno fasada. 

 

No iz Grada sada ipak ništa ne obećavaju, koriste se izrazi poput 'razmisliti', 'ako će Grad smatrati', 'možebitno sufinanciranje'...

- Svaki program ima svoje trajanje i ukoliko isti bude sufinanciran iz EU fondova, a Grad će smatrati da je potrebno dodatno sufinanciranje preostalog dijela, potrebno je tada naš program prilagoditi projektu koji će se sufinancirati, a sve u cilju da se građanima omogući korištenje i sredstava možebitno sufinancirao Grad - stoji u službenom odgovoru Grada o toj temi.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!