Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan rodio se Ivan Cesar, bio je ministar u prvoj hrvatskoj vladi

Na današnji dan rodio se Ivan Cesar, bio je ministar u prvoj hrvatskoj vladi
Varaždinski.hr

Rodio se u Beletincu 1936. godine.

26.11.2010. U Varaždinu je 26. studenoga 2010.godine umro istaknuti hrvatski radijski novinar Marijan Vuković - Čampi. Rodio se 1942. godine u Kaštelancu kraj Varaždina, studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija boravio je u Francuskoj, a vrativši se u Varaždin zaposlio se u Radio Varteksu, zatim je radio u Varaždinskim vijestima, bio urednik lista "Koka", novinar i urednik u "Varteksovoj kronici" i Radio Varaždinu. Marijan Vuković bio je vrhunski poznavatelj i komentator poljoprivrednih tema i stalni vanjski suradnik Radio Zagreba. Njegovi tekstovi, razgovori i komentari o problemima sela i poljoprivrede bili su među najslušanijima u varaždinskom i međimurskom kraju.

26.11.2005. U Klenovniku je umro Cvjetko Šoštarić, novinar, planinar, majstor umjetničke fotografije. Rođen je 27. studenoga 1940. godine u Lepoglavi. Novinarstvom se počeo baviti u Radio Ivancu, surađivao je u «Večernjem listu» pišući o ivanečkom kraju, od 1984. godine radio je kao novinar - urednik Radio Zlatara, od 1995. do umirovljenja obavljao je dužnost direktora ivanečkog radija. Pored novinarstva bavio se umjetničkom fotografijom, sudjelovao je na 165 fotografskih izložbi na svim kontinentima na kojima je dobio 48 nagrada od kojih čak 12 za najbolju fotografiju. Imao je devet samostalnih izložbi fotografija. Cvjetko Šoštarić bio je jedan od najuglednijih hrvatskih planinara, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva «Ivančica», tajnik međudruštvenog savjeta «Zagorskog planinarskog puta», napisao je tri knjige o ivanečkom planinarstvu, za svoj rad primio je najveća hrvatska planinarska priznanja. Cvjetko Šoštarić bio je i među utemeljiteljima i prvi predsjednik udruge ivanečkih vinogradara « Peharček».

26.11.1993. Umro je u Zagrebu Ivan Cesar, književni povjesničar, političar. Rodio se 1936. godine u Beletincu kraj Varaždina. Bio je profesor na sveučilištima u Münchenu i Zagrebu. utemeljitelj je i predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske stranke. U prvoj hrvatskoj vladi demokratskog jedinstva 1991. godine bio je ministar. Ivan Cesar objavio je brojne znanstvene studije među njima rad "Ilirci u Varaždinu" tiskan u "Varaždinskom zborniku" uz 800 - tu godišnjicu grada.

26.11.1909. U Varaždinu je rođen Nikola Merlić, gimnastičar, vrhunski trener. Od 1926. godine počeo je nastupati kao član Hrvatskog sokola i na takmičenjima sudjelovao tridesetak godina. Trenirao je brojne generacije varaždinskih gimnastičara, među njima i reprezentativce Stjepana Boltižara i Ivana Čakleca. Jedan je od utemeljitelja Gimnastičkog društva Varaždin 1948. godine i voditelj muške vrste. I u poznim godinama, nakon navršenih šezdesetih, nije propuštao redovno vježbati. Nikola Merlić umro je u Varaždinu 16. siječnja 1982. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!