Vijesti / Društvo

sveučilište sjever

Održana završna konferencija za medije u projektu Sveučilišta Sjever 'eRadio za drugu šansu'

Održana završna konferencija za medije u projektu Sveučilišta Sjever 'eRadio za drugu šansu'
Sveučilište Sjever

Kroz ovaj inovativni projekt Sveučilišta u potpunosti se osuvremenio i opremio internetski radijski studio studentskog Radio Pressedana.

Završna konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati i provedene aktivnosti samostalnog projekta Sveučilišta Sjever UP.02.1.1.10.0036 „eRadio za drugu šansu“ održana je u ponedjeljak, 13. prosinca 2021. godine, putem Google Meet platforme.

Projekt „eRadio za drugu šansu“ u ukupnoj vrijednosti od 644.502,46 kn kojeg sufinancira Europska unija (u visini 547.827,09 kn) u okviru Europskog socijalnog fonda, jedinstveni je projekt Sveučilišta Sjever koji je tijekom posljednjih godinu dana svojim internetskim radijskim emisijama izazvao veliko zanimanje u općoj i stručnoj javnosti te je potvrdio kompetencije Sveučilišta Sjever u domeni potpore društvene inkluzije ranjivih skupina, ali i iskustvenog učenja i edukacije budućih medijskih stručnjaka u tom kontekstu.

Također, kroz ovaj inovativni projekt Sveučilišta u potpunosti se osuvremenio i opremio internetski radijski studio studentskog Radio Pressedana u Sveučilišnom centru Koprivnica u vrijednosti oko 143.000,00 kn, a koji ostaje na daljnje korištenje studentima Sveučilišta Sjever. Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, prof. dr. sc. Mario Tomiša istaknuvši zadovoljstvo postignutim rezultatima i provedenim aktivnostima u projektu:

„Izuzetno sam ponosan i sretan što smo se danas okupili kako bi obilježili kraj jednog lijepog projekta koji je osmislila i vodila docentica Željka Bagarić. Također, moram naglasiti kako Uprava Sveučilišta podržava ovakve projekte te ovim putem pozivam i sve ostale profesore i studente koji imaju slične ideje i namjere da se prijave i sudjeluju pri apliciranju EU projekata. Čestitke profesorici Bagarić te se nadamo jednako uspješnom nastavku ovoga projekta“, naglasio je prorektor Tomiša.

Pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec ponosno je istaknula kako je kvaliteta i korist proizašla iz ovoga projekta neupitna:

„Ovaj projekt Sveučilišta Sjever nosi korist i dobrobit na više razina. Prije svega korist za sve članove projektnog tima koji su kroz sudjelovanje u projektu ostvarili sebe te korist za naše Sveučilište i studente kojima na daljnje korištenje ostaje suvremena oprema radijskog studija. Također, ovim projektom vidim i korist za čitavo društvo i zajednicu s obzirom na činjenicu da u današnje vrijeme ljudi podosta reletaviziraju kriminalne aktivnosti, a s druge strane se društvo licemjerno ponaša prema ljudima koji su odradili svoj „dug“ prema zajednici. 2/2 Nadalje, veseli me činjenica što se ovim projektom radio pokazao kao ozbiljan medij na kojem su plasirane ozbiljne stvari. Dodatno me veseli i sastav malog projektnog tima kojeg čine profesori i studenti na našem Odjelu za komunikologiju, medije i novinarstvo, a koji su svojim predanim radom i trudom napravili izniman uspjeh na više razina“, rekla je pročelnica Tkalec.

Voditeljica projekta, doc. dr. sc. Željka Bagarić u nadahnutom je izlaganju predstavila postignute rezultate i provedene aktivnosti projekta te istaknula kako su u sklopu projekta proizvedene ukupno 72 podcast epizode kao i 41 radijska emisija pristupačna osobama s oštećenjima sluha.

„Našim projektom smo htjeli povećati vidljivost ranjive skupine u medijima kao i razinu svijesti javnosti o problematici koja u određenoj mjeri prati povratnice i povratnike s izdržavanja kazne zatvora prilikom njihove ponovne integracije u zajednicu. Pri tome, namjera nam je bila staviti naglasak i na njihovu situaciju na tržištu rada, u smislu jednakih mogućnosti za zapošljavanje. Kroz naše istraživanje i brojne razgovore s predstavnicima medija, ali i javnosti, pokazalo se da javno mnijenje prema bivšim zatvorenicima nije negativno, nego jednostavno, da nedostaje kvalitetnih informacija. U tom kontekstu smo snažno uvjereni da su emisije proizvedene u našem projektu pronašle, predstavile i učinile vidljivima ne samo povratnike iz zatvora, nego u cilju korektnog medijskog diskursa kvalitetno prezentirale tražene informacije, i to informacije iz zatvorskog sustava, iz probacijskog sustava i iz djelokruga rada civilnog sektora - sve u cilju potpore društvene inkluzije ove ranjive skupine naših sugrađana. A sve navedeno nam ujedno potvrđuje da su naši članovi ciljne skupine u svom medijskom radu u potpunosti usvojili inkluzivnu platformu,“ istaknula je docentica Bagarić.

Konferenciji su osim predstavnika medija, članova ciljane skupine i zainteresirane publike, nazočili i predstavnici državnih tijela i institucija, i to načelnik Sektora za probaciju iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave RH, Goran Brkić te zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, koji su se toplim riječima zahvalili na vrlo uspješnoj suradnji ostvarenoj u okviru ovog projekta te čestitali na svim postignutim rezultatima upravi Sveučilišta Sjever kao i čitavom projektnom timu. Sve podcast epizode koje su proizvedene u projektu dostupne su na službenoj stranici projekta, kao i na YouTube kanalu Sveučilišta Sjever.

Najnovije

Reci što misliš!