Predsjednik je pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u zaštitu i brandiranje svojih proizvoda.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović
boravio je u posjetu Varaždinskoj županiji gdje je sudjelovao na
predstavljanju zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na
europskoj i nacionalnoj razini održanom u atriju Županijske
palače.
Tom je prilikom pohvalio trud koji Varaždinska županija ulaže u
zaštitu i brandiranje svojih proizvoda.
– Nešto mi je već otprije poznato, a neke stvari su mi nove. Rade
sjajno na brandiranju, tako da kvalitetan proizvod prodaju
skuplje, ali pošteno. To je dosta uspjelo s maslinovim uljem u
zadnjih 30 godina, a bučino ulje je sljedeće. Moj dojam je da je
ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih – kazao je
predsjednik navodeći da mu se najviše dopao težački kolač od
heljde, odnosno Kučanski koščičjak ‘jer je narodni, a
heljda tj. crna pšenica sjajna namirnica’.
Župan Radimir Čačić kazao je
kako Varaždinska županija ima devet zaštićenih proizvoda, po
čemu je na visokom drugom mjestu u Hrvatskoj, dok je u
samom vrhu i po brandiranju proizvoda.
– Ponosni smo da smo nedavno zaštitili i ludbreški hren, prije
toga varaždinski klipič na europskoj razini, a posebno smo
ponosni i na pet svjetskih zlatnih medalja za Varaždinsko bučino
bučno ulje. Još samo jedan hrvatski proizvod ima to zlato u
proteklim desetljećima, a to je Jana. Drago nam je da je
predsjednik prihvatio poziv da podrži naše napore i da je ovdje.
On je uvijek dobrodošao gost – kazao je župan.
Predsjedniku su, među ostalim, predstavljena i vrhunska vina koja
su na 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu,
najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, osvojila čak 22
medalje i 11 preporuka. Upoznao se i uspjesima Varaždinskog
bučinog ulja koje unatrag nekoliko godina potvrđuje svoju
svjetsku vrijednost i kvalitetu te je na prestižnom, 60. po redu
svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde
Selection u Bruxellesu unatrag dvije godine osvojilo čak pet
zlatne medalja za kvalitetu.
Posebno mjesto zauzele su i tradicionalne slastice: prosta
trovečka makovnjača ili popularni ‘trnovečki makači’ koji su
gotovo 200 godina sastavni dio izvorne gastronomske ponude
trnovečkog kraja i Varaždinske županije, Kučanski koščičjak kao
tradicijsko jelo koje se pravi od hajdinog brašna, hajdine kaše,
koštica bundeve i varaždinskog bučinog ulja u obliku gibanice te,
Vidovečki gibanek, čija je kvaliteta u domaćim namirnicama i
višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji.
Predstavljena je Toplička kupališna torta koja se sprema po
originalnoj stoljetnoj recepturi, kao i ostali domaći
proizvodi vrhunske kvalitete, koji su plod dugogodišnje
tradicionalne proizvodnje, kao što su Varaždinsko kiselo zelje,
Varaždinski klipič i Ludbreški hren.
Predstavljanju je nazočila saborska zastupnica i savjetnica
župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin,
Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske
županije Željko Bedeković, direktor Turističke zajednice
Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, dr.sc.
Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i
ruralni razvoj Varaždinske županije te gradski vijećnici Grada
Varaždina.
Za prigodno ukrašene stolove i maštovit prikaz korištenja
tradicionalnih proizvoda u zanimljivim receptima zaduženi su bili
kuhari restorana ‘Bedem’. U pripremu i organizaciju
predstavljanja zaštićenih proizvoda bili su uključeni
predstavnici brojnih udruga, koje su inače važan i nezamjenjiv
dio svih županijskih manifestacija.