Vijesti / Društvo

NOVI PRIJEPOR

Varkom preuzima ivanečke vodovode, Batinić najavljuje referendum!

Varkom preuzima ivanečke vodovode, Batinić najavljuje referendum!
PIXSELL, Pixabay

Nakon smeća, problem i s vodom na relaciji Varaždin - Ivanec.

Tvrtka Varkom preuzela je upravljanje vodovodom na lepoglavskom području. Posljedica je to odluke Vlade RH donijete 30. prosinca, kojom se određuju uslužna područja. Na tome je području dosad uslugu distribuciju vode obavljala komunalna tvrtka Ivkom-vode iz Ivanca.

Već je u listopadu ove godine ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić iznio svoju bojazan da Varkom zapravo želi preuzeti tvrtku Ivkom-vode, a sve, govorio je tada Batinić, kako bi se dokopao izvora pitke vode s Ivančice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vlada je na kraju odustala od vlastitog prijedloga koji je uputila u savjetovanje te prihvatila prijedlog ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića (HDZ) te kompletno distributivno područje Ivkom-voda isporučila Varkomu - kaže Batinić. 

Tako se sada Ivkom-vode gase i pripajaju Varkomu, izvijestili su iz Grada Ivanca. Nezadovoljni su takvim ishodom.

- Grad Ivanec gubi svaki utjecaj na razvitak vodoopskrbe i odvodnje na svom administrativnom području. Sada pijemo visokokvalitetnu vodu s Ivančice, a upitno je čiju ćemo vodu piti ubuduće - smatra Batinić.

Ponovno je otvorio pitanje izvora vode na Ivančici. 

- I oni idu pod Varkom. Ostvari li se taj scenarij, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor na pitanje koje već dugo postavljamo. A to je: kome su i iz kakvog interesa za oko zapeli naši izvori prvorazredne vode?

No Batinić kaže da još nije sve gotovo. Tražit će, kaže, razgovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom Tomislavom Ćorićem. Ali to nije sve.

- Pitat ću građane Grada Ivanca za njihov stav po pitanju ivanečke vode, gašenja Ivkom-voda i preuzimanju od strane Varkoma. Drugim riječima, najavljujem lokalni referendum, prvi u povijesti grada! Iako sam uvjeren da će naši građani potvrditi moj stav i ustati u obranu ivanečkih interesa, želim njihov stav formalizirati - najavljuje ivanečki gradonačelnik.

Vezana vijest:

Bruno Ister, Milorad Batinić PROBLEMI S VODOVODOM Ister o ivanečkoj vodi: 'Nadam se da će Batiniću kampanja uspjeti'

Gašenje tvrtke Ivkom-voda tema je koju će morati razmotriti sva gradska i općinska vijeća iz Ivanca i Lepoglave te općina Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća, budući da su oni osnivači tvrtke, podsjeća Batinić. 

Još jedan važan detalj ističe Batinić u ovoj priči, a to je da je šest udruga i vodovodnih odbora s područja Grada Lepoglava u javno savjetovanje uputio zahtjev da se njihova naselja priključe na sustav Ivkom-voda. Protivile su se prijedlogu Grada Lepoglave da ih se priključi Varkomu. 

Za komentar ove situacije upitali smo novog direktora Varkoma Brunu Istera. Njegov odgovor pročitajte u nastavku.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video