Vijesti / Društvo

Na današnji dan

VŽ KALENDAR Metel Ožegović uputio poziv Varaždincima za utemeljenje Ilirske čitaonice

VŽ KALENDAR Metel Ožegović uputio poziv Varaždincima za utemeljenje Ilirske čitaonice
Varaždinski.hr/Wikipedija

Poziv je uspio te je čitaonica sa radom počela iste godine uz obilnu pomoć i podršku Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ljudevita Gaja, Mirka Bogovića...

15.1.1970. U Varaždinu je umro veterinar Valent Novak. Gimnaziju je završio u Varaždinu, studij veterine diplomirao u Zagrebu. Bio je ravnatelj varaždinske Veterinarske stanice i suutemeljitelj poslovnog udruženja veterinarskih stanica Hrvatske. Kao stručnjak, radio je na suzbijanju stočnih zaraznih bolesti i na organizaciji terenske veterinarske službe.

15.1.1930. U Zagrebu je umro veletrgovac i industrijski poduzetnik Oskar Egersdorfer. Rođen je u Varaždinu 1873.godine i u rodnom gradu maturirao je na gimnaziji. U vojsci je stekao čin poručnika, zatim  otputovao u Južnu Ameriku, bio instruktor u čileanskoj vojsci, radio u rudnicima Perua i na gradnji Panamskog kanala. U Kolumbiji je podigao plantaže banana što mu je donijelo ogromno bogatstvo koje mu je omogućilo da kupuje brodove i postane ugledni svjetski brodar. Povratkom u Hrvatsku, Oskar Egersdorfer je radio na razvoju mljekarske industrije te na otvaranju zastupstva stranih tvrtki u Zagrebu. Švedska vlada imenovala ga je svojim počasnim konzulom u Hrvatskoj.

15.1.1905. Počelo je tiskanje humorističnog lista „Štefek z mustači“, kojeg je pokrenuo i izdavao doktor Pero Magdić, odvjetnik, političar i varaždinski gradonačelnik. List je izlazio do 1907.godine.

15.1.1838. Barun Metel Ožegović, jedan od vođa Ilirskog preporoda i veliki bilježnik Varaždinske županije, uputio je poziv Varaždincima za utemeljenje Ilirske čitaonice. Poziv je uspio te je čitaonica sa radom počela iste godine uz obilnu pomoć i podršku Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ljudevita Gaja, Mirka Bogovića, Stanka Vraza, Janka Draškovića i drugih hrvatskih uglednika onog doba. Knjige za čitaonicu su prikupili hrvatski domoljubi. Čitaonica je u početku imala svoje prostore u palači Herzer na Franjevačkom trgu.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.