Vijesti / Društvo

POVIJESNI ŠTIKLECI

Na današnji dan rođena je Vera Kuntner, istaknuta akademska slikarica i likovna pedagoginja

Na današnji dan rođena je Vera Kuntner, istaknuta akademska slikarica i likovna pedagoginja
Varaždinski.hr

Vera Kuntner preminula je 23. siječnja 2017. godine.

23.1.1981. Održana je u varaždinskom kazalištu August Cesarec praizvedba predstave „Vjerodostojni doživljaji sa psima“ redatelja Petra Večeka. Uz članove glumačkog ansambla varaždinskog kazališta u drami su glumili i učenici tadašnjeg Srednjoškolskog centra Gabrijel Santo (današnja Prva gimnazija), članovi Dramske grupe koja je aktivno djelovala u radu Kazališta, a to im je bio i dio nastavnog programa. Redatelj Petar Večer posebno je bio zahvalio na angažmanu i radu na predstavi učenicima Sandri Sekelj, Aleksandru Grabariću, Rosanki Jedvaič i Damiru Čavecu.

23.1.1937. U Zagrebu je umro Koloman Rac, klasični filolog. Autor je srednjoškolskih udžbenika, prevoditelj s klasičnih jezika, napisao djelo „Život starih Grka“. Bio je profesor i ravnatelj zagrebačke donjogradske gimnazije. Koloman Rac rodio se u Varaždinu 1863. godine.

23.1.1924. se rodila, a 23.1.2017. je preminula Vera Kuntner, istaknuta akademska slikarica i likovna pedagoginja. Još u ranom djetinjstvu došla je u Varaždin, gdje je završila osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje i u kojemu je provela najveći dio života. Godine 1945. godine upisala je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj su tada predavali poznati majstori slikarstva i povijesti umjetnosti: Omer Mujadžić, Krsto Hegedušić, Vladimir Filakovac, Ljubo Babić, Matko Peić i drugi. Diplomirala je u klasi prof. Ive Režeka 1954. godine. Svoja likovna djela izlagala je na brojnim skupnim izložbama, a prvu samostalnu izložbu imala je 1966. godine. Kao nastavnica likovne kulture radila je na školama u Kanfanaru i Rovinju, a potom, od 1958. godine pa sve do umirovljenja 1989. godine na Prvoj gimnaziji u Varaždinu. Za svoj likovno - pedagoški rad primila je više nagrada i priznanja, među kojima su: Orden rada SFRJ sa srebrnim vijencem, Red hrvatskog pletera (prema odluci predsjednika RH Franje Tuđmana) i Plaketa Grada Varaždina.

23.1.1920. U 46. godini umro je liječnik Radovan Marković. Rodio se u Knegincu kraj Varaždina. Bio je prvi školovani pedijatar specijalista u Hrvatskoj. Utemeljio je i vodio odjel za dječje bolesti u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica.

23.1.1912. U Varaždinu je umro Josip Peter, graditelj orgulja. Rodio se 1846.godine, njegov otac Ignac Peter podrijetlo, iz Češke bio je graditelj orgulja i ugađač klavira. Otac Ignac i sin Josip Peter izradili su brojne orgulje u crkvama diljem Hrvatske.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video