Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

NA DANAŠNJI DAN Godine 1999. umro je Jurica Murai, pijanist svjetskog glasa

NA DANAŠNJI DAN Godine 1999. umro je Jurica Murai, pijanist svjetskog glasa
Varaždinski.hr; HAZU

Bio je među utemeljiteljima i stalni sudionik Varaždinskih baroknih večeri. Za svoj umjetnički rad dobio je brojna priznanja i nagrade.

26.1.1907. Hrvatska zemaljska vlada dozvolila je gradu Varaždinu da pored tadašnjih šest godišnjih sajmova, ima još četiri. Određeni dani sajmova bili su 20. svibnja na Bernardovo, 25.kolovoza na dan kralja Ljudevita, 18. rujna na dan Tome Vilanovskoga i 10.listopada na dan svetog Franje Borgijskog. Na ta četiri nova sajma prve dvije godine nije ubirana mjestovina, ni drugi porezi.

26.1.1722. Nakon što je na prijedlog gradskog suca Petra Stanića magistrat donio odluku o zabrani kretanja gradom u noćnim satima kako bi se izbjegli neredi, na tu zabranu pristali su i grofovi Erdödy, vlasnici starogradske utvrde pod čijom su vlašću bili stanovnici obližnjih ulica. Zabrana kretanja gradom noću tako je obuhvatila sve varaždinske građane: pripadnike slobodnog i kraljevskog grada i podložnike vlastelina, dakako i putnike, đake, slučajne namjernike.

26.1.1885. U Varaždinu se rodila Nada Eder - Bertić, operna pjevačica i pedagog. Pjevanje je učila na školi HGZ u Zagrebu, zatim na Muzičkoj akademiji u Beču gdje je 1906. diplomirala. Predavala je solo - pjevanje na Konzervatoriju HGZ i na Muzičkoj akademiji. Posvetivši se vokalnoj pedagogiji odgojila je naraštaje pjevača među kojima su istaknuti operni solisti Nada Auer, Ida Juranić, A. Manoševski, Ančica Mitrović, Vera Misita, Mila Mosinger, Vilma Nožinić, Marija Podvinec, Ludmila Radoboj, Nada Tončić i Karla Schlehan. Umrla je 1937. godine u Zagrebu.

26.1 1991. U Zagrebu je umro Milan Šimek, pilot, jedan od utemeljitelja varaždinskog zrakoplovnog centra. Rođen je u Varaždinu 1931.godine, prvo se bavio modelarstvom i jedriličarstvom da bi zatim položio ispit za motornog pilota i već 1955.godine prvi puta upravljao zrakoplovom. Bio je instruktor motornog letenja i jedriličarstva i imao „CE“ diplomu pilota. Bio je dužnosnik u Aero klubu a zatim dugogodišnji direktor Zrakoplovnog centra Varaždin. Zaslužan je za gradnju betonske piste dužine 1800 metara varaždinskog aerodroma sagrađene 1987.godine. Milan Šimek bio je inicijator i glavni organizator međunarodne sportsko turističke priredbe „Aeropiknik“ na koju je tijekom 25 godina u Varaždin ljeti dolazilo više stotine sportskih aviona.

26.1.1999. U Zagrebu je umro akademik Jurica Murai, pijanista svjetskog ugleda, profesor na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Rodio se u Varaždinu 1927. godine gdje je maturirao u gimnaziji. Bio je najbolji student na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, specijalizirao je u Budimpešti i Parizu. Kao vrhunski pijanista imao je solističke koncerte u većini europskih zemalja koji su popraćeni najpohvalnijim kritikama. Jurica Murai bio je među utemeljiteljima i stalni sudionik Varaždinskih baroknih večeri. Za svoj umjetnički rad dobio je brojna priznanja i nagrade.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video