Vijesti / Društvo

vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN U 18. stoljeću umro je pavlin Ivan Ranger

NA DANAŠNJI DAN U 18. stoljeću umro je pavlin Ivan Ranger
Varaždinski.hr/Wikipedija

Jedan je od najznačajniji predstavnika baroknog slikarstva u sjevernoj Hrvatskoj.

27.1.1938. U Poljancu kraj Ludbrega rođen je operni pjevač Franjo Petrušanec. U varaždinskoj Glazbenoj školi pjevanje je učio kod profesorice Ankice Opolski. Diplomirao je na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji. U sezoni 1959/60. postao je član Opere HNK i u blistavoj karijeri, koja je trajala 35 godina, ostvario je više od šezdeset velikih opernih uloga. Bio je jedan od najboljih basova u Evropi, nastupao u uglednim opernim kućama i na koncertima u Parizu, Berlinu, Pragu, Napulju, Osaki, Tokiju, Salzburgu, Palermu, Bratislavi  i drugdje, pjevao je  na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama, nastupao na koncertima Varaždinskih baroknih večeri. Snimao je za televiziju i radio te mnoge gramofonske ploče. Ljubiteljima opere ostat će u trajnom pamćenju njegove uloge u operama i oratorijima skladatelja Ivana Zajca, Vatroslava Lisinskog, Borisa Papandopula, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Petra Iliča Čajkovskog, Richarda Wagnera i drugih. Franjo Petrušanec umro je u Zagrebu 27.studenoga 2005.godine.

27.1.1908. U Varaždinu je umro Vjekoslav Polanski, gradski pekar. Jedan je od utemeljitelja Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu 1864.godine. Vjekoslav Polanski bio je dugo godina jedan od voditelja varaždinskih vatrogasaca.

27.1.1842. U Varaždinu je umro Jakov Lovrenčić, književnik, upravitelj imanja grofova Erdödy. Njemačke pučke priče o Tilu Tillu Eulenspiegelu preradio je i tiskao kao zgode Petrice Kerempuha. Objavljivao je u „Varaždinskom kalendaru“. Autor je zbirki pripovjedaka „Kratka dobrih držanj pripovedanja“, „Kratka od deset zapovedi Božjeh pripovjedanja“. Lovrenčić je rođen 1787. godine.

27.1.1753. Umro je pavlin Ivan Ranger, najznačajniji predstavnik baroknog slikarstva u sjevernoj Hrvatskoj. Oslikao je mnoge crkve u Belcu, Kamenici, Donjoj Voći, Kapelu sv. Ivana na Gorici kraj Lepoglave, franjevačku crkvu i strop franjevačke ljekarne u Varaždinu, klecala varaždinske Pavlinske crkve, ljetnu samostansku blagovaonicu u Lepoglavi. Bio je svestrani slikar koji je radio u raznim tehnikama i stvorio pavlinsku slikarsku školu.

27.1.1794. U 55. godini umro je u Varaždinu pisac, pravnik i političar Josip Keresturi. Rodio se u Štrigovi, bio je varaždinski gradski bilježnik, zastupnik na Dvoru za Ugarsku kraljevinu. U Beču je izdavao novine, objavio je političko – vojnu povijest Ugarske.

27.1.1399. Prvi se puta u jednoj od dosad poznatih isprava spominje naselje koje se danas zove Lepoglava.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video