Vijesti / Društvo

vž kalendar

NA DANAŠNJI DAN Utemeljena je Zanatska komora Varaždin

NA DANAŠNJI DAN Utemeljena je Zanatska komora Varaždin
Varaždinski.hr/Privatna arhiva

Komora je potakla oživljavanje društvenih djelatnosti zanatlija pa je tako obnovljen rad pjevačkog društva te osnovan Obrtnički kuglaški klub.

14.5.1892. U Varaždinu je rođen Vladimir Deduš. Uz profesorski rad na varaždinskoj gimnaziji bio je svestrani kulturni djelatnik, jedan od utemeljitelja Pučkog sveučilišta, planinarskog društva, tajnik pjevačkog društva „Tomislav“, pokretač Muzičke omladine Hrvatske. Umro je 1978.godine.

14.5.1854. Rodio se Adolf Jurinac, profesor i ravnatelj varaždinske gimnazije. Proučavao je faunu sjeverozapadne Hrvatske, okolicu Varaždina, posebno riblji svijet. U rijeci Dravi determinirao je 38 ribljih vrsta, u Bednji 24 i u rijeci Plitvici 22 vrste ribe. Skupio je zbirku od 134 vrste leptira velikaša. Kao znanstvenik radio je na suzbijanju filoksere u varaždinbreškim vinogradima, bio je predsjednik „Obrambenog povjerenstva protiv filoksere“, proučavao je faunu zapadne Slavonije i hrvatskog krasa, prikupljao građu za Narodni zoološki muzej u Zagrebu. Adolf Jurinac umro je 1925.godine.

14.5.1950. Utemeljena je Zanatska komora Varaždin u koju je izabrano 123 predstavnika privatnog obrtničkog sektora  s područja grada i varaždinskog  kotara. Za predsjednika Zanatske komore izabran je Josip Paskutini, inače član Upravnog odbora Zanatlijskog i pomoćničkog društva Varaždin. Komora je potakla oživljavanje društvenih djelatnosti zanatlija  pa je tako obnovljen rad pjevačkog društva te osnovan Obrtnički kuglaški klub. Varadinsko Zanatlijsko i pomoćničkog društvo, koje je djelovalo u sastavu Zanatske komore, imalo je 1951.godine  259 redovnih članova,  a predsjednik društva bio je Mijo Cepanec.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.