Vijesti / Društvo

inflacija

Rekordna inflacija u travnju čak 9,4 posto! Hrana u godini dana poskupjela gotovo 13 posto

Rekordna inflacija u travnju čak 9,4 posto! Hrana u godini dana poskupjela gotovo 13 posto
Ilustracija

U odnosu na ožujak, cijene su u mjesec dana skočile 2,6 posto...

Travanjska inflacija u Hrvatskoj bila je 9,4 posto što je gotovo dva postotka više od prosječne stope inflacije u eurozoni u tom mjesecu.

Hrana je u godini dana poskupjela gotovo 13 posto, prijevoz 16 posto, usluge u restoranima i hotelima 11 posto, a troškovi stanovanja oko 9 posto. Višu inflaciju od Hrvatske u eurozoni imaju samo baltičke zemlje, Slovačka te Luxemburg i Nizozemska.

U odnosu na ožujak cijene su u mjesec dana skočile 2,6 posto.

U samo jednom mjesecu, travnju, cijene su skočile gotovo kao i tijekom cijele prošle godine. S takvim povećanjem inflacije pitanje je i kakva će biti ocjena Europske komisije kad se krajem ovog mjeseca bude  odlučivalo ispunjava li Hrvatska kriterije za ulazak u eurozonu. Podsjećamo, prema njima inflacija bi smjela biti samo 1,5 postotnih viša od inflacije u tri zemlje s najnižim rastom cijena, a to su Francuska, Finska i Malta gdje je u travnju inflacija bila više nego upola manja nego u Hrvatskoj.

Promatrano na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene Odjeće i obuće, za 7,6% uz , zatim stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 5,3%,  restorani i hoteli, za 3,8%, (+0,19pb), hrana i bezalkoholna pića, za 2,5%,  pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1,9%, te prijevoz, za 1,7%.

Cijene hrane čine četvrtinu potrošačke košarice, a one su s gotovo 35% doprinijele godišnjoj stopi rasta potrošačkih cijena u travnju.

Inače, hrvatska vlada smatra da će prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj ove godine biti 7,8 posto, što je znatno iznad procjene s kojom je danas izašla Europska komisija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video