Vijesti / Društvo

LGBTIQ

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije
Matija Habljak/Pixsell

Čak šest od deset LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživjelo je nasilje na ulici, u školi, na radnome mjestu i u vlastitim domovima.

Svakog 17. svibnja u svijetu se obilježava Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Kao dan kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibnja, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. svibnja 1992.

Čak šest od deset LGBTIQ osoba u Hrvatskoj doživjelo je nasilje na ulici, u školi, na radnome mjestu i u vlastitim domovima. To je otužna bilanca terenskog istraživanja koje je udruženje Zagreb Pride provelo u razdoblju od travnja do kolovoza prošle godine, navodi Crol.hr.

U Hrvatskoj se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije službeno obilježava od 2011. godine, na inicijativu Zagreb Pridea, Queer Zagreba i Lezbijske organizacije LORI Rijeka, kada je njegovo obilježavanja potvrdio Hrvatski sabor kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Homofobija se danas temelji na predrasudama, strahu ili mržnji prema homoseksualnosti i homoseksualnim osobama te se manifestira na različite načine – od verbalnih uvreda, do fizičkog nasilja. Homofobija predstavlja diskriminaciju osoba temeljem njihove seksualne orijentacije što je protivno važećim zakonima Republike Hrvatske.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.