Vijesti / Društvo

UREĐENJE GRADA

Parkovi rade punom parom: Obnavljaju se igrališta, sadi cvijeće, uređuju travnjaci...

Parkovi rade punom parom: Obnavljaju se igrališta, sadi cvijeće, uređuju travnjaci...
Varaždinski.hr

Ove godine na redu je pet dječjih igrališta, prvo je ono u Plitvičkoj ulici.

Pet dječjih igrališta smještenih na javnim površinama grada Varaždina bit će obnovljeno ove godine, a prvo na redu ono je u Plitvičkoj ulici. Gradonačelnik Neven Bosilj i direktorica Parkova Jelena Sekelj obišli su danas radove na tome mjestu te se pritom osvrnuli na sve ono što je dosad napravljeno u uređenju grada i najavili što slijedi.

Radnici Parkova u Plitvičkoj postavljaju kombinirano igralo s penjalicama, toboganom i četiri ljuljačke, manjim dječjim toboganom, klackalicom na jednoj opruzi za dvoje djece, drvenom penjalicom s elementima užeta i drvenom klackalicom za četiri osobe. Kad ovaj posao završi, sele u Kućan, gdje će biti postavljeno igralo s penjalicom i toboganom s dvije ljuljačke i drvena klackalica za četiri osobe. U sljedećih mjesec dana, najavljeno je, zamijenit će se još dotrajala igrala u Ulici Ruđera Boškovića, u Hrašćici i u Dravskoj park-šumi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No na tome se neće stati, kaže gradonačelnik. Naime, Parkovi su napravili analizu stanja za sva igrala u gradu, kojih ima 51, i napravili procjenu kakvi radovi su potrebni na kojoj lokaciji. 

- Tvrtka je napravila plan koji će Grad vjerojatno podržati, tako da bismo kroz sljedećih nekoliko godina obnovili sva dječja igrališta u gradu - najavio je Bosilj. Direktorica Parkova dodala je da se nije gledalo samo stanje sprava, već ima li na igralištu dovoljno hlada, kolika je opasnost od istrčavanja na cestu, jesu li u blizini kontejneri u blizini, ima li vandalizma na tome mjestu... 

- Osim toga, naša služba kontinuirano vrši preglede dječjih igrališta u gradu. S obzirom na to da ne možemo baš svaki dan obići sve njih, zahvaljujem se građanima na suradnji, jer oni nam redovito javljaju ako primijete nedostatke na igralištu, tako da naša služba može na vrijeme reagirati - rekla je Sekelj.

Postavljeno 150 cvjetnih košarica

Osim brige o igralištima, Parkovi kontinuirano kose zelene površine, sade cvijeće širom grada... Jer, kako kaže Jelena Sekelj, njihova zadaća je grad učiniti ugodniji sugrađanima i privlačniji turistima. Nedavno je tako postavljeno 150 cvjetnih košarica, u koje je posađeno bilje kao što su pelargonije, surfinije, ukrasni batat, plektrantus, verbena, bidens... Gradonačelnik Bosilj kaže da je pronađen model kako bi one bile 150 kuna jeftinije nego prijašnjih godina. To je postignuto tako što se više ne zalijeva u noćnoj smjeni, već rano ujutro. 

- Time smo uspjeli uštedjeti neke novce građana, no košarice su, koliko sam vidio, bogatije i ljepše nego prijašnjih godina - primijetio je gradonačelnik.

Cijeli niz noviteta

Također je napravljena cjelovita rekonstrukcija mobilnih drvoreda, koji su, rečeno je, bili dotrajali te je u 23 posude sada novi nasad.

- Vratili smo žardinjere u Uršulinsku ulicu, u Gajevoj smo uveli neke novitete u pogledu tegli i cvjetnih aranžmana, uskoro će cvjetne tegle biti postavljene i ispred Knjižnice. Trenutno radimo zamjenu nasada u drvenim žardinjerama, koje su svojevrsna barijera ulasku vozila u centar grada. Njih ćemo ove godine urediti na drugačiji način, s više trajnih nasada, tako da će biti lijepe tijekom cijele godine - kaže Sekelj.

Godišnje 45.000 cvjetnih presadnica 

Osim bilja u teglama, Varaždin se diči i prekrasnim cvjetnim gredicama. Godišnje Parkovi zasade oko 45.000 sadnica, što u proljetnom, što u jesenskom terminu. U tijeku su intenzivni radovi, trenutno se proljetni nasadi zamjenjuju ljetnima. A ima i noviteta.

- U Habdelićevoj ulici proširit ćemo cvjetnu gredicu, gredicu ispred Vodotornja uredit ćemo malo drugačije, a nešto pripremamo i za jesen, kada ide sezonska promjena bilja - najavila je Sekelj.

Košnja trave već od 6 ujutro

Varaždin u proljetnom izdanju, cvijeće uljepšalo gradske ulice

Građani su posebno osjetljivi na košnju trave te vole da su travnjaci uredno pokošeni.  Čini se da zasad većih problema s košnjom nema, a razlog tome je što nije bilo duljih kišnih razdoblja koji bi onemogućavali održavanje. 

- Naši strojevi su na terenu već od 6 sati ujutro, tako da postoji mogućnost da ćemo biti bučniji ispod nečijeg prozora. No molimo građane za razumijevanje. Radi se o oko milijun kvadrata travnatih površina koje moramo održavati - apelirala je na građane direktorica Parkova. Dodala je da se dva puta godišnje kose i korovišta, trenutno je tijeku proljetna košnja. 

Za uredniji grad - milijun kuna više

Sadašnja gradska vlast podigla je za više od milijun kuna iznos namijenjen za uređenje grada, kaže Bosilj. Sasvim precizno, za uređenje i održavanje zelenih površina prošle godine izdvojeno je 9,3 milijuna kuna, a plan za ovu godinu postavljen je na 10,5 milijuna kuna. 

- To će se i vidjeti - zaključio je gradonačelnik, pohvalivši trud Parkova.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.