Vijesti / Društvo

varaždinska županija

U vremenu rasta cijena energenata, obrazovne ustanove Varaždinske županije okreću se obnovljivim izvorima energije

U vremenu rasta cijena energenata, obrazovne ustanove Varaždinske županije okreću se obnovljivim  izvorima energije
Varaždinska županija

U okviru projekta će na 12 škola biti postavljene solarne elektrane.

Na prigodnoj svečanosti u Hotelu Sheraton u Zagrebu uručeni su Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizme Europskog gospodarskog prostora za period od 2014. -2021. godine.

Tako je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak zamjenici župana Varaždinske županije Silviji Zagorec uručila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “ Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226, 25 eura, dok  vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 298.542, 31 eura.

U okviru ovog projekta  će na 12 škola, čiji je osnivač Varaždinska županija, biti postavljene solarne elektrane. Tako će biti postavljene na sljedećim školama: osnovnim školama Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarskoj školi, Gospodarskoj školi i Strojarskoj i prometnoj školi.

Zamjenica župana Zagorec je izrazila zadovoljstvo dobivenim sredstvima te je istaknula  kako je ove godine trošak energenata u našim osnovnim i srednjim školama iznimno porastao, tako da su uštede najvažniji cilj ovoga projekta.

- Radi se o vrijednom projektu za kojeg smo dobili financijska sredstva koja će biti kvalitetno uložena te će dvanaest naših obrazovnih ustanova dobiti solarne elektrane  i time će biti energetski samodostatnije, što je vrlo  važno s obzirom na ogroman porast cijena energenata. Moram istaknuti kako će korist biti dvostruka, škole će uštedjeti na potrošnji energenata, a s druge strane razvija se i ekološka svijest  kod učenika, nastavnika i roditelja – rekla je zamjenica župana.

Napomenimo, kako je Program „Energija i klimatske promjene“ sufinanciran sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., uz tehničku i stručnu podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar kao Programskog partnera te Norveške uprave za vodne resurse i energiju kao Programskog partnera države donatora. Tako je i svečanosti nazočio veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ.E. Haakon Blankenborg, a uz njega i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, kao i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr.sc. Miroslav Huđek.

Najnovije

Reci što misliš!