Vijesti / Društvo

nema ga u ljekarnama

U ljekarnama nestašica lijeka koji se često koristi

U ljekarnama nestašica lijeka koji se često koristi
Boris Scitar/Vecernji list/Pixsell

Očekivani završetak nestašice je do kraja srpnja.

U ljekarnama u Hrvatskoj nije moguće kupiti ibuprofen čepiće, piše N1. Riječ o lijeku široke potrošnje koji se često koristi za liječenje različitih dječjih bolesti.

- Sukladno informacijama zaprimljenima od nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijekova Neofen 60 mg čepići i Neofen 125 mg čepići, ovim putem možemo Vam potvrditi da se predmetni lijekovi s djelatnom tvari ibuprofen trenutačno nalaze u nestašici - naveli su iz HALMED-a.

Naveli su da je nestašica vezana za proizvodnju te da je očekivani završetak nestašice 29. srpnja ove godine. Na tržištu su, navode, dostupni drugi lijekovi istog farmaceutskog oblika iz iste terapijske podskupine.

- Također, u slučaju potrebe, postupkom izvanrednog unosa iz inozemstva moguće je nabaviti lijek istog sastava i istog farmaceutskog oblika kao lijek koji nije dostupan na našem tržištu, a odobren je i dostupan u drugoj državi, u kojoj je prošao kroz sva potrebna ispitivanja. Za potrebe pojedinačnog liječenja, postupak izvanrednog unosa pokreće liječnik, pisanjem recepta. Potom pacijent liječnički recept i, prema potrebi, ostalu medicinsku dokumentaciju donosi u ljekarnu koja putem veleprodaje zatraži suglasnost HALMED-a i obavlja postupak uvoza lijeka. Nakon završenog postupka pacijent treba doći po svoj lijek u istu ljekarnu kojoj je predao recept - objasnili su iz HALMED-a.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video