Vijesti / Društvo

POVIJESNI TRENUTAK

HEROJI KOJI SU SKINULI SRPSKU ZASTAVU 'Morali smo pokazati da je Knin opet naš'

HEROJI KOJI SU SKINULI SRPSKU ZASTAVU 'Morali smo pokazati da je Knin opet naš'
Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma

Trenutak koji će u hrvatskoj kolektivnoj svijesti ostati vječno.

Penjali su se na ramena jedan drugome, a sve da bi 5. kolovoza 1995. s jarbola kninske tvrđave skinuli zastavu kojoj tamo nije bilo mjesto i postavili hrvatski stijeg.

Jasmin Hadžić, Edvard Baltić i Mario Bilač, bivši pripadnici 7. gardijske brigade Puma, tog su dana prvi postavili zastavu na kninsku tvrđavu.

- Valjda je tako suđeno bilo da mi iz raznih krajeva Hrvatske napravimo taj čin - rekao je Edvard Baltić, hrvatski branitelj, za RTL.

Skinuti zastavu, kažu, nije bilo lako. Shvatili su da je zastava, umjesto na konopu, bila na željeznom lancu i osigurana lokotom. Da stvar bude još gora, sve je bilo jako zapetljano. 

Njih trojica naizmjence su se penjali i pokušavali je skinuti, sve je trajalo pola sata.

- Nismo imali ljestve, jedan preko drugoga, možete vidjeti fotografije, dizali smo se preko leđa dok je nismo skinuli. Skinuli smo zastavu koja nije pripadala Kninu ni državi - rekao je Jasmin Hadžić za RTL.

No tada su shvatili su da na jarbolu više nije bilo sajle te da stoga ne mogu podići hrvatsku zastavu.

- U ruksaku smo imali jednu veliku zastavu od 25 metara, a znali smo koliko je važno izvjesiti hrvatski stijeg na tvrđavu i svijetu pokazati da je Knin konačno opet naš. Zato nismo gubili vrijeme popravljajući jarbol, nego smo zastavu raširili preko zidina – opisao je Hadžić taj povijesni trenutak za 24 sata.

Na slici iz toga vremena nalaze se Edvard Baltić (s prekriženim rukama), Ivica Novoselec (pokraj Baltića), Mario Bilač (naslonjen na jarbol s puškom) i Jasmin Hadžić (sa zastavom Puma).

Dugo se nije znalo tko je zapravo skinuo zastavu kojoj tu nije bilo mjesto.

- General Ivan Korade nam je zapovjedio da mi koji smo bili tu moramo ostati čekati predsjednika Tuđmana. Mi smo tu zapovijed prekršili i otišli smo gdje su se vodile borbe. Vjerojatno se zato nije znalo dugi niz godina tko je bio na tvrđavi - rekao je Mario Bilač.

Tada, kažu, o osjećajima nisu previše razmišljali, koliko god ih je srce vodilo, najvažnije je bilo ispuniti zadaću.

NAPOMENA: Tekst je prvotno objavljen 5. kolovoza 2019. godine.

Najnovije

Reci što misliš!