Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

Krajem 19. stoljeća u Varaždinu je utemeljena podružnica Crvenog križa

Krajem 19. stoljeća u Varaždinu je utemeljena podružnica Crvenog križa
Duško Jaramaz/Pixsell

Prva predsjednica bila je grofica Henrietta Schmiedeg.

15.8.1887. U Varaždinu je utemeljena podružnica Crvenog križa, međunarodne humanitarne organizacije. Crveni križ je osnovan u kolovozu 1864. godine na Ženevskoj konferenciji sa svrhom pružanja pomoći ranjenim i oboljelim vojnicima u ratovima. Humanitarne djelatnosti crvenog križa proširena je 1919. godine na mirnodopske aktivnosti pružanja pomoći ugroženim osobama. Poticaj za osnivanje varaždinskog Crvenog križa dao je župan Radoslav Rubido, a prva predsjednica bila je grofica Henrietta Schmiedeg.

15.8.1870. Na velikoj svečanosti članovi „Društva rilčara i sačmara“ dali su blagosloviti svoju klupsku zastavu – hrvatsku trobojnicu. Društvo je utemeljeno 1861. godine i okupljalo je rodoljubne varaždinske građane, obrtnike i trgovce. Pored vježbi u pucanju, članovi društva priređivali su zabave, sastanke, razvili društveni život. Dok je društvo „rilčara i sačmara“ bilo pravo građansko purgersko, dotle je varaždinsko „Streljačko društvo“ osnovano 1819. godine bilo pod utjecajem Nijemaca i mađarona.

15.8.1869. U Ludbregu je utemeljen «Ludbreški vatrogasni zbor» - nakon Varaždina, Siska i Otočca bilo je to četvrto vatrogasno društvo u Hrvatskoj. Osnivanju vatrogasnog zbora prethodio je veliki požar 1864.godine u kojem je u Ludbregu izgorjelo 67 stambenih i gospodarskih zgrada a bez krova nad glavom ostalo je nekoliko stotina ljudi. U požaru je izgorio i krov starog kneževskog dvorca. Inicijator osnivanja vatrogasnog društva bio je općinski načelnik Đuro plemeniti Šafarić, koji je izabran i za prvog predsjednika ludbreških vatrogasaca. U «Ludbreškom vatrogasnom zboru» bilo je oko pedesetak aktivnih dobrovoljaca, u sklopu društva djelovala limena glazba koja se 1911. godine odvojila i postala gradska glazba pod imenom «Glazba Ludbreg trg».

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video