Vijesti / Društvo

grad novi marof

FOTOGALERIJA Nastavak duge tradicije, podignut klopotec u Oštricama najavio skorašnju berbu

FOTOGALERIJA Nastavak duge tradicije, podignut klopotec u Oštricama najavio skorašnju berbu
Grad Novi Marof

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka.

Udruga vinogradara i voćara „PINTA“ Novi Marof i ove je godine povodom Lovrečeva organizirala već tradicionalnu manifestaciju, podizanja klopotca. Ove je subote klopotec za dobar početak vinogradske sezone podignut kod kapelice u Oštricama – Kotari.

Podizanje klopoteca u oštricama, 14.8.2022.

Manifestacija je započela blagoslovom vlč. Mihaela Čavleka, župnika župe Oštrice, a sama ceremonija podizanja klopoca održana je kod kleti Maria Šafrana.

Tradicija postavljanja klopotca njeguje se od 1999. godine, otkad i postoji Udruga vinogradara i voćara Pinta, jedna od najbrojnijih udruga vinogradara na području Varaždinske županije koja ima više od 160 članova.

Na tu je činjenicu, kao i na rad i brojne aktivnosti, ponosna predsjednica Udruge, Anica Kuzmić, prva žena na čelu jedne udruge vinogradara.

- Ovo je tradicija koju njegujemo od kad postojimo, kao i ostale manifestacije vezane uz vinogradarstvo. U siječnju slavimo Vincekovo i na tom mjestu gdje organiziramo proslavu postavljamo u kolovozu iste godine i klopotca, kao nagovještaj skore berbe – kazala je Kuzmić.

Posljednje dvije pandemijske godine sve su vinogradarske manifestacije, pa tako i podizanje klopotca, bile u manjem obimu, no sad se sve vratilo na staro.

- Ove je godine bilo doista lijepo, puno, bogato i fešta je bila odlična. Gostima smo ponudili jela s roštilja, kotlovinu i grah, uz odličnu domaću kapljicu i glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Skandali, a doživljaj su uljepšali i kuburaši Grebengradske haramije – rekla je predsjednica Pinte.

Pozivu na podizanje klopotca odazvali su se i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač i voditeljica Turističkog ureda Renata Horvatić.

- S Gradom Novim Marofom i Turističkom zajednicom imamo odličnu suradnju. Oni nas prate financijski, a mi njih dobrom voljom, sudjelujemo u svim manifestacijama na koje nas pozovu. Odazivamo se jedni drugima, na obostrano zadovoljstvo – istaknula je Anica Kuzmić.

Prema riječima predsjednice Pinte, ova se vinogradarska godina pokazala dobrom, no suša je predugo trajala, berba će krenuti nešto ranije i možda neće biti „puno litri”, ali kvaliteta vina bi trebala biti dobra.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je kako ovu drugu tradiciju treba njegovati.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video