Vijesti / Društvo

žene sa sela

Bira se 'Najuzornija hrvatska seoska žena': Tri kandidatkinje dolaze iz Varaždinske županije

Bira se 'Najuzornija hrvatska seoska žena': Tri kandidatkinje dolaze iz Varaždinske županije
Facebook

Nikolina, Maja i Marina žene su koje vrijedi podržati.

Nikolina Cafuk, Maja Ferenčak i Marina Hulama natječu se u izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

Izbor je to koji provodi Udruga Uzorne hrvatske seoske žene. Ističu da se tako zalažu za promicanje vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem podizanja kvalitete življenja na selu.

Svjetski dan seoske žene obilježava se 8. listopada svake godine diljem svijeta. Izbor će se na taj datum održati i ove godine u Belici u Međimurskoj županiji.

Maja Ferenčak dolazi iz Ledinca i nositeljica je OPG-a koji se bavi uzgojem batata. Njezino polje danas krasi 12.000 sadnica sa šest vrsta batata. Planira proširiti proizvodnju na još nekoliko proizvoda – čips, brašno, tjesteninu i rakiju od batata.

Marina Hulama dolazi iz Kelemena kod Jalžabeta. Ima OPG koji obrađujem zemlju i vinograd na principu malog gospodarstva na zemlji od 1,5 hektara. Predsjednica je Udruge žena Kelemen već 17 godina, aktivna članica dramske i plesne skupine te izrađuje ručne radove koji predstavljaju tradiciju kraja. Članica je župnog Caritasa, KUD-a Jalžabet i predstavnik u pastoralnom vijeću.

Nikolina Cafuk dolazi iz Nedeljanca i članica je OPG-a Cafuk koji se bavi proizvodnjom cvijeća, presadnica povrća i povrćem. Njezin OPG obrađuje zemlju od 25 hektara, a 60 posto te zemlje čini krumpir. Plastenici sa cvijećem protežu se na površini od 1.300 metara kvadratnih. Suvlasnik je zadruge PZ – Varaždinsko povrće, a posjeduje certifikat 'Global Gap'. Članica je udruge Ludbreški Rozetlin.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video