Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR

Godine 1971. održane su prve Varaždinske barokne večeri

Godine 1971. održane su prve Varaždinske barokne večeri
Varaždinske barokne večeri

Prvi koncert održan je u velikoj koncertnoj dvorani kazališta...

2.10.1901. U prizemlju preuređene Pavlinske vojarne u Varaždinu počelo je radom prvo gradsko dječje zabavište utemeljeno odlukom Gradskog poglavarstva. Prva učiteljica, odgajateljica u vrtiću, bila je Ivana Gotstark, rođena Smody. Za svoj rad primala je plaću od 25 kruna mjesečno, imala je besplatni stan i ogrjev te po djetetu jednu krunu mjesečno.

2.10.1971. Prve Varaždinske barokne večeri, jedini europski festival barokne glazbe, održane su od 1. do 3. listopada 1971. godine. Prvi koncert održan je u velikoj koncertnoj dvorani kazališta i na njemu su nastupili Ruža Pospiš Baldani, Nevenka Petković Sobjeslavski, Franjo Petrušanec, Jurica Muraj, dječju zbor muzičke škole pod vodstvom Marijana Zubera. Drugog listopada1971. godine program je izveden u Starome gradu, sudjelovali su Marijana Radev, Rajka Dobronić, Milan Grakalić i Josip Novosel. Završnog trećeg dana na koncertu u isusovačkoj crkvi solisti su bili Nada Putar Gold, Marijana Radev i Krunoslav Cigoj.

~~~

Listopad 1963.

Od 20. rujna do 5. listopada 1963. trajala je lokalna radna akcija omladine Ivanca na podizanju velikog ribnjaka u podnožju Ivančice. Radovi su vrlo dobro napredovali te je ribnjak bio završen u predviđenom roku. Radnu akciju je organizirao Općinski komitet Saveza omladine Ivanec, a radilo se pod stručnim vodstvom Poljoprivredne stanice Varaždin. Omladina je radila s velikim elanom te su dnevne norme bile premašivane. Naročito su se isticali učenici Škole učenika u privredi, zatim učenici ivanečke osnovne škole te omladina Odgojnog zavoda Pahinsko. Ribnjak je bio površine 10 ha, a sastojao se od četiri jezera. U njemu su se uzgajali šarani i kalifornijske pastrve.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video